UN: Assad srlja u propast

Ban je poručio Assadu da je put represije bezizlazan (AFP)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon u nedjelju je pozvao sirijskog predsednika Bashara al-Assada da zaustavi ubijanje svog naroda, upozoravajući ga da put represije nema izlaza.

“Ponovo Vam kažem predsjedniče Sirije: Zaustavite nasilje. Prestanite ubijati svoj narod”, rekao je Ban u govoru na konferenciji posvećenoj demokratskim promjenama u arapskom svijetu koja se održava u Bejrutu, prenosi AFP.

„Onaj ko provodi vlast koristeći silu ili prisilu srlja u propast. Ovog ili onog dana njegov će ga se narod odreći”, nastavio je Ban, citirajući slavnog arapskog filozofa iz 14. stoljeća Ibna Halduna.

Assad proglasio amnestiju

Sirijski predsjednik nastoji ugušiti  desetomjesečnu pobunu protiv njegovog režima , za koju krivi teroriste i naoružane bande.

UN procjenjuje da je u akcijama sirijskih snaga sigurnosti protiv demonstranata ubijeno više od 5.000 ljudi.

Ranije u nedjelju, Assad je proglasio amnestiju za ljuude koji su počinili krivična djela tokom desetomjesečnih nemira, izvijestila je službena agencija SANA.

Serija sastanaka

Ban i turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu u subotu su se sastali u libanskoj pijestolnici i razgovarali o eskalaciji nasilja u Siriji.

„Generalni sekretar kazao je da je opasni pravac krize u Siriji razlog za brigu“, kazao je Banov glasnogovornik Martin Nesirky.

Turska dijeli granicu dugačku 910 metara sa svojim bivšim saveznikom Sirijom.

Ankara je oštro osudila nasilje u Siriji.

Ban se također sreo sa nekoliko članova libanske prozapadne opozicije.

U međuvremenu, Hassan Nasrallah, lider libanskog Hezbollaha, pozvao je sirijsku opoziciju da pozitivno odgovori na „planove reforme“ koje je predstavio Assad, te kazao kako se kriza može riješiti samo dijalogom.

Nasrallah, koji se skriva od 2006. jer strahuje od atentata, pozvao je arapske zemlje, Tursku i Iran da pomognu u rješavanju problema u Siriji.

On je odbio poziv UN-a da se njegova grupa razoruža, rekavši da želi braniti Liban.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Šeik Hamad bin Khalifa Al Thani je prvi arapski lider koji je javno kazao da bi trebalo poslati “neke trupe da zaustave ubistva”, dok aktivisti tvrde da je u ovoj zemlji u petak ubijeno 26 ljudi.

Published On 14 Jan 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO