SAD obnavlja diplomatske odnose s Mijanmarom

Vijest o obnavljanju diplomatskih veza dolazi nakon oslobađanja političkih zatvorenika u Mijanmaru (AFP)

Američka državna tajnica Hillary Clinton saopćila je da će Washington obnoviti diplomatske odnose sa Mijanmarom nakon što je ova država oslobodila 651 političkih zatvorenika i sprovela druge reforme.

Vijest iz Washingtona dolazi nakon što su mijanmarski državni mediji javili da je predsjednik Thein Sein pomilovao političke zatvorenike, uključujući bivšeg premijera Khina Nyuta, nekadašnjeg šefa moćne vojne obavještajne službe, koji je posljednje godine proveo u kućnom pritvoru.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama opisao je oslobađanje zatvorenika „bitnim korakom naprijed za demokratske reforme“.

Odluka Washingtona da pošalje ambasadora u Mijanmar dolazi nakon historijske posjete Clinton ovoj zemlji u decembru.

Priznanje za Suu Kyi

Win Min, mijanmarski aktivist iz Washingtona, kazao je za Al Jazeeru da je razmjena ambasadora „vrlo bitna“.

„Važno je zbog toga što će sada SAD i druge zapadne vlade možda ukinuti neke sankcije“, kazao je Min, te dodao da će obnavljanje diplomatskih veza također biti balans sve većem utjecaju Kine na ovu zemlju.

Washington je povukao ambasadora iz Mijanmara 1990. kada je stranci šefice opozicije Aung San Suu Kyi vojska zabranila da preuzme vlast bez obzira na izbornu pobjedu.

Također u petak, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je saopćio da je odlučio da Suu Kyi odlikuje najvišim francuskim priznanjem, ordenom Legije časti.

Francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe uručit će orden Suu Kyi u tokom dvodnevne posjete Mijanmaru u nedjelju i ponedjeljak.

Oštre sankcije

Clinton je kazala da će SAD identificirati nove mjere koje će preduzeti kako bi podržale reforme u Mijanmaru, ali nije spomenula detalje.

SAD trenutno sprovodi oštre političke i ekonomske sankcije nad Mijanmarom, koje ograničavaju trgovinu, investicije i finansijsku pomoć iz inostranstva.

Vojska, koja još uvijek dominira u mijanmarskoj vladi, je oslobodila Suu Kyi i započela dijalog s njom, dok je umanjila ograničenja na medije i sindikate.

Clinton je kazala da će slanjem ambasadora u Mijanmar SAD-u biti omogućeno produbljivanje veza sa građanima i vladom ove zemlje.

Clinton je apelirala na Mijanmar da oslobodi preostale političke zatvorenike, riješi pitanja etničkih manjina i održi slobodne i fer lokalne izbore prvog aprila.

Kazala je da će nazvati Suu Kyi i Thein Seina ovog vikenda kako bi „podvukla naše opredjeljenje da zajedno s njima koračamo putem reformi“.

Izvor: Al Jazeera i agencije