Pakistanski predsjednik se vratio iz Dubaija

Zardari: Američko-pakistanski odnosi na najnižem nivou

Pakistanski predsjednik Asif Ali Zardari vratio se kući nakon privatne posjete Dubaiju, izjavio je njegov glasnogovornik, opovrgavajući špekulacije hoće li predsjednik preživjeti povećane napetosti između civilne i vojne vlasti u zemlji.

“Predsjednik se vratio u Islamabad u radnim satima petak ujutro”, rekao je glasnogovornik Farhatullah Babar za Reuters.

Viši pakistanski vojni dužnosnici rekli su Reutersu u četvrtak da su čelnik pakistanske vojske i njegovi zapovjednici detaljno raspravljali o “općem stanju” u zemlji.

“Razgovaralo se o sigurnosti i općem stanju”, kazao je jedan od dužnosnika, koji nije želio dodatno komentirati.

Sukob između vojske i civilne vlasti naziva se “memogate”, a riječ je o skandalu oko memoranduma kojim je navodno pakistanska vlada, na čelu s nepopularnim Zardarijem, u maju tražila pomoć SAD-a kako bi spriječila moguć vojni udar.

Memorandum je doveo odnose vojske s civilnom vladom na najniži nivo od vojnog udara 1999. godine.

Istraga ‘memogatea’

Optužba je to teže odjeknula jer su i američko-pakistanski odnosi na najnižem nivou i mnogi tvrde da je pakistanski suverenitet ugrožen akcijama američke vojske.

Vrhovni sud je naredio istragu “memogatea”, a civilna vlast optužila je vojsku da je prekršila svoje ovlasti obraćajući se direktno Vrhovnom sudu.

Memorandumom je pakistanska vlada navodno zatražila američku pomoć nakon američke operacije kojom je ubijen bivši vođa al-Qaede Osama bin Laden na pakistanskom tlu.

Analitičari na koje se poziva agencija AFP ističu da je napetost s vojskom dodatno izolirala pakistansku vladu, već oslabljenu raznim skandalima, te je moguće da sve vodi k raspisivanju prijevremenih izbora.

Izvor: Agencije