Obama želi smanjiti državni aparat

Republikanci su skeptični da li će Obamin plan zaista dovesti do lakšeg poslovanja (Getty Images)

Predsjednik  Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama predložio je da se šest ekonomskih agencija ujedini, predstavljajući predizbornu ideju smanjenja državnog aparata kojom namjerava riješiti probleme birokratije i forsirati republikance da ga podrže.

„Vlada koju imamo nije vlada koju trebamo“, Obama je kazao vlasnicima velikih kompanija okupljenim u Bijeloj kući u noći s petka na subotu.

Obama je zatražio od Kongresa da mu dozvoli reorganizaciju državne administracije na način kakav nije viđen od mandata Ronalda Reagana.

Smanjenje državnih troškova je jedna od političkih platformi republikanaca, koji tvrde da Obama predvodi državni aparat koji previše troši i potkopava ekonomiju.

Ovo je bila dominantna tema ovogodišnjih političkih debata, koju je često citirao Obamin mogući rival na predstojećim izborima, republikanac Mitt Romney.

Labirint državnih agencija

Obama je stao na stranu poslovnih ljudi koji svakodnevno imaju interakciju s vladom, a koji su ogorčeni zbog labirinta državnih agencija, dozvola i web stranica.

„Možemo biti bolji“, kazao je Obama. „Prečesto se vode rasprave na velikoj visini, apstraktne rasprave o tome ko je konzervativan a ko liberalan, dok vi pokušavate shvatiti kako stvari zapravo rade. Kako da primijenimo zdrav razum? O tome se ovdje radi“.

Republikanci su skeptično upozorili da je Obama i ranije obećavao da će smanjiti državne troškove, dok državni dug nastavlja rasti.

„Od ove adminsitracije nismo često viđali prijedloge da se smanji državni aparat“, kazao je Fred Upton, republikanac iz Michigana koji  predsjedava Komitetom za energiju i ekonomiju.

„Radujem se što ću imati šansu da procijenim ovaj prijedlog i nadam se da će to biti prvi od mnogo prijedloga kojim će se smanjiti birokratija“, kazao je on.

Duplicirani programi

Prema navodima Bijele kuće, bilo bi ukinuto između 1.000 i 2.000 radnih mjesta, a država bi uštedjela tri milijarde dolara tokom deset godina ukidajući duplicirane programe.

Romney često izjavljuje da bi pokušao smanjiti državni aparat eliminirajući agencije koje obavljaju iste funkcije kao neke druge. Među njima je, kako navodi, 80 programa za obuku radnika.

Brendan Buck, glasnogovornik predsjednika Predstavničkog doma, republikanca  Johna Boehnera,  kazao je da je smanjivanje državnog aparata potencijalno dobra ideja, ali je kazao kako sumnja da li će Obamin plan zaista pomoći kompanijama.

Izvor: Al Jazeera i agencije