Libija povlači novčanice s Gaddafijevim likom

Libijska centralna banka povlači novčanice u apoenima od 1, 20 i 50 dinara (AFP)

Libijska centralna banka saopćila je da povlači novčanicu od 50 dinara na kojoj se nalazi lik ubijenog libijskog vođe Muammara  Gaddafija, a iz istog razloga uskoro će povući još dvije, od 20 i jednog dinara.

Guverner banke Saddeq Omar Elkaber rekao je novinarima da Libijci imaju rok do 15. marta da novčanice od 20 dinara, na kojima je Gaddafi prikazan sa zatamnjenim naočarima, predaju bankama, koje će ih zatim proslijediti centralnoj banci.

Elkaber je rekao da centralna banka pokušava “obrisati sve loše tragove vladavine mrtvog tiranina” uklanjanjem novčanice sa Gaddafijevim likom iz monetarnog sistema.

Tri novčanice

Banka će postepeno povući i apoene od 20 dinara i jednog dinara, prenio je AFP.

Na novčanici od 20 dinara prikazan je Gaddafi kako stoji sa više šefova država, uključujući svrgnutog predsednika Tunisa Zinea el-Abidina Ben Alija.

Novčanica od jednog dinara ima na sebi sliku Gaddafija koji nosi šal i drži jednu ruku na lijevom obrazu.

“Novčanice od jednog i 20 dinara bit će povučene jer ove slike podsjećaju Libijce na vrijeme diktature”, izjavio je portparol banke Issam Buajila.

Gaddafijeva četrdesetdvogodišnja vladavina okončana kada su pobunjenici zauzeli Tripoli u augustu, a ubijen je prilikom hapšenja u oktobru u rodnom gradu Sirtu.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO