Cameron: Intervencija u slučaju zatvaranja Hormuškog moreuza

David Cameron i kralj Abdullah su također razgovarali o situaciju u Siriji i Jemenu. (Getty Images)

Britanski premijer David Cameron upozorio je da će „cijeli svijet“ intervenirati ukoliko Iran zatvori strateški bitan Hormuški moreuz kroz koji prolazi petina svjetske nafte.

„U interesu je cijelog svijeta da je ovaj moreuz otvoren i ako bude postojala bilo kakva prijetnja da se on zatvori, siguran sam da će se cijeli svijet ujediniti kako bi se pobrinuli da moreuz ostane otvoren“, rekao je Cameron u televizijskom intervjuu prilikom posjete Saudijskoj Arabiji.

Cameronova prva posjeta ovoj zemlji dolazi u trenutku kada zapadne zemlje razmatraju nove sankcije za Iran zbog njegovog nuklearnog programa, koje bi uključile i embargo na iranski izvoz nafte.

Ovakav potez je izazvao bijes Teherana, koji je zaprijetio da će zatvoriti moreuz kroz koji prolazi nafta, ukoliko se zemlji nametnu sankcije.

List New York Times objavio je da su Sjedinjene Države tajnim kanalom upozorile iranske vođe da će izazvati „američki odgovor“ ukoliko zatvore Hormuški moreuz.

‘Strašno krvoprolićeu Siriji

Cameron je u intervjuu također pozvao i na usvajanje rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o Siriji.

„Mi smo kao stalna članica Vijeća sigurnosti spremni da prihvatimo novu rezoluciju, baziranu na onome što radi i govori Arapska liga“, rekao je premijer.

Dodao je i da bi svaka strana koja bi uložila veto na rezoluciju, morala „objasniti zašto želi stajati sa strane i gledati takvo strašno krvoproliće od strane nekoga ko se pretvorio u takvog strašnog diktatora“.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon, koji je u petak došao u posjetu Libanu, uputio je sličan apel, pozivajući međunarodnu zajednicu da se ujedini kako bi odgovorila na krizu u Siriji.

Jačanje veza

Tokom susreta u saudijskoj prijestolnici, Cameron i kralj Abdullah su također razgovarali o situaciju u Jemenu i Somaliji.

„Premijer je izrazio zabrinutost stanjem u Somaliji, piratima i terorizmom koji prijete zemlji, ali i međunarodnoj zajednici“, navodi se u saopćenju kabineta britanskog premijera.

Velika Britanija želi osnažiti veze sa naftom bogatom Saudijskom Arabijom, koju Zapad smatra glavnim tržištem za trgovinu oružjem, prenose agencije. 

Godišnja trgovina dvije zemlje vrijedna je 18 milijardi eura, dok vrijednost saudijskih investicija u Velikoj Britaniji iznosi 74 milijarde eura.

Izvor: Agencije


Povezane

Iran, Izrael i SAD najavljuju i održavaju vojne vježbe u strateškom Hormuškom moreuzu, u koji je Britanija poslala najsavremeniji ratni brod.

Published On 07 Jan 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO