Slovenska štampa: Uloga Viranta i Janše

Limunada u parlamentu pokazala je za slovensku politiku tradicionalnu odsutnost povjerenja, komentiraju mediji (Pixsell)

Neuspjeh Zorana Jankovića, koji u srijedu nije dobio većinsku podršku u parlamentu za formiranje nove slovenske vlade, nije neočekivan, a budući razvoj političke situacije sada je neizvjestan zbog izrazite političke polarizacije koju će biti teško prevladati, ocjena je koju u četvrtak iznose komentatori u slovenskoj štampi.

“Jučerašnja limunada u parlamentu pokazala je za slovensku politiku tradicionalnu odsutnost povjerenja. Kako bi osigurale stranačku disciplinu i onemogućile prebjege na Jankovićevu stranu, stranke desnice su svojim zastupnicima zabranile da pristupe tajnom glasanju. Tako su zastupnici naroda postali figure jačih igrača na političkoj šahovnici”, navodi u komentaru mariborski Večer.

‘Nije dobar znak’

Stranke su u dosadašnjim pregovorima o vladi “držale figu u džepu”, uprkos načelnim izjavama da Slovenija čim prije treba dobiti operativnu vladu, tvrdi mariborski list.

To što je Janković prilikom glasanja dobio četiri glasa premalo da sastavi vladu rezultat je “stranačkih proigravanja, taktiziranja i pregovora s figom u džepu”, a to za Sloveniju i ono s čime se buduća vlada mora uhvatiti u koštac “nije dobar znak”, ocjena je ljubljanskog Dela.

Prvi put se dogodilo da relativni pobjednik izbora kojega je predložio predsjednik države ne dobije većinu glasova u parlamentu.

Vodeći slovenski list ističe da su prema slovenskom ustavu parlamentarni zastupnici kao predstavnici naroda i nisu vezani na naputke svojih stranaka prilikom odlučivanja, pa ne mogu biti “stranački vojnici”.

Stranačkih “prijestupa” prilikom glasanja bilo je i ranije, a stranačka zabrana zastupnicima da glasuju ustavno je sporna, ocjenjuje Delo.

No, sada se prvi put dogodilo da relativni pobjednik izbora kojega je predložio predsjednik države ne dobije većinu glasova u parlamentu, piše Delo.

‘Nespretni Janković’ 

Istina je da je Janković u svojim pregovorima za sastavljanje koalicije bio “nespretan”, pa na kraju na tajnom glasanju nije dobio ni one glasove koji su mu bili obećani, ali je najkontroverzniju ulogu pregovorima s njime odigrao predsjednik “centrističke” Građanske liste Gregor Virant koji je o koaliciji paralelno vodio pregovore s Jankovićem i Janezom Janšom, piše ljubljanski list Dnevnik.

Janši se sada smiješi mogućnost da sam postane predsjednik vlade, iako to nije mogao postići pobjedom na izborima”, tvrdi Dnevnik.

List u komentaru iznosi pretpostavku kako je opstrukciju glasanja u parlamentu za stranke desnog centra vodio upravo Janša “ne želeći ništa prepustiti slučaju”.

“Janši se sada smiješi mogućnost da sam postane predsjednik vlade, iako to nije mogao postići pobjedom na izborima”, tvrdi Dnevnik.


Povezane

Šefu stranke Pozitivna Slovenija Zoranu Jankoviću nedostajala četiri glasa, a reporterka Al Jazeere Mirjana Hrga prenosi tvrdnje analitičara da predsjednik Danilo Tuerk iz principa neće izabrati Janeza Janšu.

Published On 11 Jan 2012

Nakon što je Vlada Boruta Pahora izgubila povjerenje u parlamentu, u Sloveniji će četvrtog decembra biti održani parlamentarni izbori. Istraživanja govore da šefu opozicije Janezu Janši, rejting pada. U samo nekoliko sedmica na slovenačkoj političkoj sceni dogodile su se prilične promjene. Građani daju prednost nedavno osnovanim listama u odnosu na velike stranke pa je rezultat […]

Published On 11 Nov 2011
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO