Putin izraziti favorit predsjedničkih izbora

Vladimir Putin obećava modernizaciju oružanih snaga (Reuters)
Prohorov skupio dva miliona potpisa

Ruski milijarder Mihail Prohorov je izjavio u petak da je prikupio više od dva miliona potpisa neophodnih da se prijavi kao nezavisni kandidat na predsjedničkim izborima 4. marta.

“Prikupio sam više od dva miliona potpisa. Hvala vam, mnogo ste mi pomogli”, rekao je 46-godišnji Prohorov, čije se bogatstvo procjenjuje na 18 milijardi dolara.

On je najavio da će sve potpise predati početkom naredne sedmice.

Nezavisni kandidati moraju podnijeti potpise centralnoj izbornoj komisiji do 18. januara, podsjeća RIA Novosti.

Prohorov, koji ima većinski udio u NBA klubu New Jersey Nets, rekao je da je spreman ujediniti demokratske i liberalne snage oko svoje izborne platforme.

“Spreman sam ujediniti sve demokratske snage, ali moramo se ujediniti oko konkretnog programa”, kazao je on, dodajući da će predstaviti kompletnu verziju svog programa naredne sedmice.

Ruski premijer Vladimir Putin predložio je veću odgovornost vlade, obećao liberalizaciju društva, veće plate i penzije i proaktivnu vanjsku politiku uoči predsjedničkih izbora, koji će biti održani 4. marta, a na kojima se očekuje njegova pobjeda.

On je pozvao na uspostavu sistema administrativnih sudova koji bi zaprimali prigovore građana protiv države.

“Pojednostavit ćemo razmatranje pritužbi građana protiv države i u tu svrhu uspostaviti administrativne sudove”, rekao je Putin u predizbornom programu, postavljenom na službenoj internetskoj stranici njegove predsjedničke kampanje.

“Jamčit ćemo odgovornost države građanima kojima ona služi. Napravit ćemo efikasan mehanizam građanske kontrole nad aktivnostima države u područjima koja su najosjetljiva za korupciju”, kazao je ruski premijer.

Istaknuo je da ljudski razvoj, pravda i sloboda moraju postati prioritet države i njenih institucija, prenosi Fena.

“Država treba pružiti uvjete kako bi osigurala pouzdanu zaštitu svakog ruskog građanina”, rekao je Putin.

Dvosmjerna ulica

Također je izjavio da “svaka osoba treba imati slobodu izbora, a sloboda se treba temeljiti na pravdi”.

Obećao je veće plate i penzije i rekao je da je strateški cilj Rusije udvostručiti produktivnost u idućem desetljeću, budući da zemlja sada daleko zaostaje za vodećim svjetskim silama u produktivnosti i energetskoj efikasnosti.

Obećao je nastavak modernizacije oružanih snaga.

Svaka osoba treba imati slobodu izbora, a sloboda se treba temeljiti na pravdi.

Putin je dao naznake da će Rusija voditi energičniju i proaktivniju vanjsku politiku i da će efikasno odgovarati na bilo kakve jednostrane poteze svojih partnera.

“Međunarodna saradnja je dvosmjerna ulica”, rekao je.

Za 1,1 milion rubalja

“Na jednostrane poteze naših partnera, koji neće uzimati u obzir mišljenje Rusije i njene interese bit će primjereno odgovoreno”, istaknuo je Putin i upozorio da se pravila igre u globalnoj politici i ekonomiji “ne mogu donositi Rusiji iza leđa”.

Na internetskoj stranici www.putin2012.ru objavljen je program Putinove predsjedničke kampanje, njegova biografija, interesi, događaji i javna mišljenja.

Posjetitelji mogu na stranici ostavljati svoje prijedloge Putinu.

Glasnogovornik aktuelnog premijera Dmitrij Peskov izjavio je da se radi o modernoj i solidnoj internetskoj stranici, na kojoj se mogu naći svi potrebni podaci o Putinu kao predsjedničkom kandidatu.

Stranicu je dizajnirala novinska agencija RIA Novosti za 1,1 milion rubalja, prenosi Hina.

Izvor: Agencije