Počela istraga o skrnavljenju mrtvih Afganistanaca

Američki marinci preduzeli su prvi korak ka odlučivanju o mogućim krivičnim prijavama protiv četvorice snajperista  snimljenih kako uriniraju nad ubijenim Afganistancima.

Marinci su izabrali istražitelja koji će odlučiti hoće li i kakve krivične prijave biti podnesene protiv četvorice marinaca koji su ranije identificirani, saopćio je predstavnik marinaca za Reuters pod uvjetom da ostane anoniman.

Četiri osumnjičenika nisu pritvorena, kazao je on.

Komandir marinaca, general James Amos, izjavio je u kasnim večernjim satima u petak da „neću imati mira dok se navodi i događaji koji ih okružuju ne riješe“.

Dvojicu marinaca, ranije identificiranih, već je intervjuirao Odjel za krivične istrage američke mornarice.

Imena marinaca, za koje se vjeruje da su snajperisti, nisu objavljena, ali se vjeruje da su bili na dužnosti u pokrajini Helmand.

Ranije je zvaničnik marinaca, govoreći pod uvjetom anonimnosti, za Reuters izjavio kako marinci vjeruju da je video snimak, koji je objavljen na internetu, autentičan.

Nepristojni vicevi

Vjeruje se da su identificirani marinci još u sastavu 3. bataljona marinaca čija je baza u Sjevernoj Karolini.

Ova jedinica je bila raspoređena u afganistanskoj provinciji Helmand od marta do septembra prošle godine.

Al Jazeerina reporterka iz Washingtona Rosiland Jordan izvijestila je da će video znatno otežati rad američkih snaga u Afganistanu.

Predsjednik Afganistana Hamid Karzai oštro je osudio skrnavljenje leševa prikazano na video-snimku, objavljenom na internetu na kojem su prikazani američki vojnici koji uriniraju nad leševima u Afganistanu.

Nije potvrđeno da li se radi o leševima civila ili talibana.

“Vlada Afganistana je duboko potresena video snimkom koji pokazuje američke vojnike koji skrnave mrtva tijela tri Afganistanca”, navodi se u saopćenju iz Karzaijevog ureda.

“Ovaj čin američkih vojnika je jednostavno nehuman i treba ga najoštrije osuditi”, dodaje se u saopćenju.

Američki marinski korpus saopćio je da će istražiti video.

“Iako još nismo potvrdili porijeklo ili autentičnost ovog videa, akcije koje su prikazane na njemu nisu u skladu s našim temeljnim vrijednostima i nisu pokazatelj karaktera marinaca u našem korpusu”, navodi se u zvaničnom saopćenju.

Video, koji je prvi put objavljen na Live Leak web stranici, prikazuje četiri muškarca u vojnim uniformama kako mokre na tri krvava tijela na zemlji, očito svjesni da ih se snima.

Jedan od njih se šali: “Želim vam ugodan dan, prijatelju.”

Drugi pravi nepristojan vic o tuširanju.

U saopćenju talibani su kazali da je incident ‘protiv svih međunarodnih ljudskih prava’, ali da ‘nije jedini primjer strašnih akcija koje su Amerikanci počinili u Afganistanu’.

“Bez obzira na okolnosti ili ko je na videu, to je … nečuveno, odvratno ponašanje, neprihvatljivo za bilo koga u uniformi”, rekao je John Kirby, glasnogovornik Pentagona.

“Okrenuo mi se želudac”, dodao je.

Pukovnik Jay Stout, bivši pilot u američkoj vojci, rekao je za Al Jazeeru da je incident “uznemirujući”.

“Uznemiren sam. Gledajte, marinci ubijaju da bi pobijedili, ponekad ubijaju mnogo, i to je uredu, to je dobro, jer to je rat. No, u pobjedi smo obučeni da saosjećamo, da poštujemo druge, a ovaj incident nije ništa od toga.”

Panetta: Za žaljenje

Američki ministar odbrane Leon Panetta izjavio je da je videosnimak koji prikazuje američke vojnike kako uriniraju nad tijelima ubijenih Afganistanaca “za krajnje žaljenje”, 

„Oni koji su učestvovali u incidentu moraju se smatrati odgovornim za njega“, kazao je on. 

U saopćenju talibani su kazali da je incident  “protiv svih međunarodnih ljudskih prava”, ali da “nije jedini primjer strašnih akcija koje su Amerikanci počinili u Afganistanu”.

Video bi mogao pogoršati antiameričko raspoloženje u Afganistanu, nakon decenije rata u kojoj su viđeni i drugi slučajevi zlostavljanja.

“Američki vojnici su trenirani da šire užas a ovo je jedan od primjera”, rekli su talibani.

U saopćenju grupe se odaje da incident neće utjecati na pregovore sa SAD-om, nakon što su američki zvaničnici kazali da Washington šalje izaslanstvo u Afganistan da pripremi teren za direktne mirovne pregovore.

Nekih 20.000 marinaca  je raspoređeno u Afganistanu, uglavnom u Kandaharu i Helmandu na jugu ratom razorene zemlje.

Pismo Panetti

Video bi mogao pogoršati antiameričko raspoloženje u Afganistanu, nakon decenije rata u kojoj su viđeni i drugi slučajevi zlostavljanja.

Američka vojska je procesuirala vojnike iz 5. Stryker brigade na temelju optužbi za ubijstvo nenaoružanih afganistanskih civila dok su bili angažirani u 2010. u Kandaharu.

U tom slučaju, fotografije koje su objavila dva magazina u martu prošle godine – Der Spiegel i Rolling Stone – pokazuju vojnike koji poziraju s okrvavljenim tijelima afganistanskih dječaka koje su upravo ubili.

Muslimanske grupe za građanska prava u SAD-u osudile su oskvrnuće leševa u pismu Leonu Panetti, američkom sekretaru odbrane.

“Krivci moraju biti kažnjeni u punom opsegu prema vojnom i američkom zakonu“, smatra u pismu Vijeće za američko-islamske odnose, koje je poslano medijima.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO