Dilema u Turskoj u vezi mandata predsjednika

Gul: Ne želi ništa da kaže o dužini svog mandata i izrazio je nadu da će odluka o tome biti brzo donijeta (EPA)

Turski parlament treba da razriješi dilemu kada ističe mandat predsjedniku države Abdullahu Gulu pošto je u međuvremenu usvojen amandman po kome, ukoliko se primijeni, novi šef države treba da se bira sredinom leta ove godine.

Gula je u augustu 2007. godine izabrao parlament a po tada važećem ustavu njemu mandat traje sedam godina.

Međutim dva mjeseca kasnije na referendumu je usvojen amandman po kome mandat predsjednika republike traje pet godina i njega direktno bira narod.

Mnogi smatraju da taj amandman treba primijeniti retroaktivno.

Spekulacije o nasljednicima

Konačnu odluku o tome treba da donese parlament i ukoliko poslanici prihvate tu novinu, onda će Turci sredinom ljeta birati novog predsjednika, u protivnom izbori će se održati 2014. godine.

Predsjednik Gul kaže da ne želi ništa da kaže o dužini svog mandata i izrazio je “nadu da će odluka o tome biti brzo donijeta”, prenose turski mediji.

Ta dilema, svejedno kako će biti riješena, otvorila je odmah spekulacije o tome ko će naslijediti predsjednika Gula.

U vladajućoj Partiji pravde i razvoja se već čuju mišljenja da je “prirodno” da to bude sadašnji premijer Tayyip Erdogan koji zasad javno ne otkriva svoje ambicije. On, inače, više ne može da bude na čelu vlade pošto mu je u toku treći mandat.

Prema lokalnim medijima uveliko se prave kadrovske kombinacije i za nasljednika Erdogana na čelu partije, odnosno vlade. Najčešće se spominju šef diplomatije Ahmet Davutoglu, kao i potpredsjednici vlade Ali Babacan i Bulent Arinc.

Izvor: Agencije

 


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO