Bez otpisa duga, Grčkoj treba veća pomoć

U decembru su u Grčkoj penzioneri demonstrirali zbog smanjena penzija i povećanja poreza (AFP)

Grčkoj će biti potrebna dodatna sredstva od evropskih partnera ukoliko privatni zajmodavci ne budu otpisali 100 milijardi eura duga, upozorio je  zamjenik ministra finansija ove zemlje Filippos Sachinidis.

“Ukoliko učešće (privatnih kreditora) ne bude stoprocentno, bit će neophodna veća podrška naših partnera”, rekao je Sachinidis za atinsku radio stanicu Skai, prenosi  AFP.

Sachinidis je reagirao na komentar direktorice Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde, koja je izjavila da će pomoć Grčkoj morati biti uvećana za “značajnu količinu novca, više desetina milijardi” eura.

Drugi paket pomoći

Grčka vlada je izrazila optimizam po pitanju pregovora sa privatnim kreditorima, koji trebaju  pristati na otpis najmanje 50 posto potraživanja na ime grčkih obveznica u svom vlasništvu, a izvori iz vlade su naveli da se Atina nada da će dogovor biti postignut do sljedeće sedmice.

Otpis duga je preduvjet za davanje drugog paketa pomoći Grčkoj u vrijednosti od 130 milijardi eura, koji je dogovoren na samitu EU prošlog oktobra.

Predstavnici privatnih zajmodavaca trebali bi u petak održati važan sastanak sa liderima Grčke, naveo je ministar finansija Evangelos Venizelos.

“Očekujemo važne vijesti “, dodao je on, povodom sastanka radne grupe u Briselu na temu dužničke krize u Grčkoj.

Nedovoljna podrška

Venizelos je govorio nakon prvog sastanka sa izvršnim direktorom Instituta za međunarodne finansije (IIF) Charlesom Dallaraom, koji pregovara u ime privatnih kreditora, i grčkim premijerom Lucasom Papademosom.

Prema drugom izvoru bliskom pregovaračima, Grčka je obezbijedila podršku manje od 70 posto kreditora, prenosi Tanjug.  To nije dovoljno da bi se otpisalo 100 milijardi eura, koliko je potrebno da bi se nivo grčkog javnog duga do 2020. spustio na 120 posto bruto društvenog proizvoda sa sadašnjih 160 posto.

Grčki mediji i ekonomski analitičari špekuliraju da bi eurozona mogla povećati finansijsku pomoć Grčkoj, kao i da bi se Evropska centralna banka, koja zasad ne sudjeluje u programu otpisa duga, mogla uključiti.

“Ovo pitanje treba biti razmotreno u Briselu večeras”, izjavio je izvor iz vlade.

Izvor: Agencije