Slovenija: Janković nije dobio podršku

Mandatar za sastav nove slovenske vlade, Zoran Janković, nije uspio dobiti podršku većine poslanika u parlamentu.

Za Jankovića su glasala 42 poslanika od potrebnih 46 u parlamentu koji ima 90 poslaničkih mjesta.

Sada bi šansu za formiranje vlade mogla dobiti druga po snazi partija, Slovenska demokratska stranka (SDS), bivšeg premijera Janeza Janše, koja ima 26 poslanika, no kako je iz Ljubljane izvijestila reporterka Al Jazeere Mirjana Hrga, analitičari kažu da predsjednik Danilo Tuerk “iz principa mandat neće dati Janši”.

Ona je rekla da će Tuerk u naredne dvije sedmice ponovo obaviti konsultacije sa svim strankama.

‘Konstruktivna opozicija’

Janković je kazao kako je njegova stranka učinila “sve što je bilo moguće”. 

„Ako me pitate jesam li razočaran – nisam!” rekao je on na konferenciji za novinare.

„Bitno je da smo do kraja održali obećanja koja smo dali. Žao mi je, jer je program toliko dobar da bi Slovenija brzo išla naprijed. U to sam čvrsto uvjeren. Svejedno, mislim da bi Slovenci i Slovenke trebali biti optimistični, puni volje i nade, a mi ćemo biti konstruktivna opozicija onome ko bude predsjednik vlade.“

Janković je kazao kako je većina parlamentaraca bila korektna, bilo da su najavili da će glasati za njega ili ne, „osim jednoga koji nije vrijedan spomena“.

„Oni koji su danas bojkotirali glasanje, to će teško objasniti građanima i građankama Slovenije“, zaključio je on.

Hrga je kazala da se Janković u utorak sastao sa Tuerkom, gdje je predložio da se povuče, „ali je Tuerk navodno rekao da se ide do kraja“.

Tuerk je rekao kako žali što Janković nije izabran, rekavši da ga smatra „vrlo dobrim kandidatom za mandatara vlade“.

Kazao je da Janković uživa njegovo puno povjerenje.

Politički dribling

„Danas smo u Državnom parlamentu vidjeli i mnogo manevriranja, vidjeli smo puno taktiziranja, vidjeli smo puno toga da današnji dan nije dobar primjer kako bi trebao funkcionirati državni parlament“, rekao je Tuerk.

„ S obzirom na to, posebno bih želio podsjetiti na naš ustav koji propisuje da su predstavnici u našem parlamentu predstavnici svih građana i da nisu vezani nikakvim drugim obavezama. Uvjeren sam da je to ustavna odrednica o kojoj danas i sljedećih dana trebamo dobro razmisliti. Gledali smo vrlo mnogo proigravanja, ponašanje koje smo vrlo lako može nazivati političkim driblingom, a ne kao istinski i dobro pripremljeno odlučivanje.”

Hrga je kazala da iako se Janša sa svima sastao, “kazao je da ni sa kim nije ništa dogovorio, nego se obrušio na Jankovića zašto se tako neoprezno izložio na politički nišan kada nije bio siguran da će proći“.

Obraćajući se novinarima, Janša je kazao kako o budućim dogovorima o koaliciji neće još javno govoriti.

“Nije naš običaj, da koaliciju sastavljamo pred kamerama i nećemo to ni sad početi“, kazao je on.

Hrga je kazala da „želi li [Janša] zacementiranu dvotrećinsku većinu … za to mu treba Borut Pahor, a javna je tajna da njih dvojica baš i nemaju najbolji odnos“.

Međutim, kako je pojasnila, teoretski postoji mogućnost da Janša dobije podršku Pahora, ako odustane od mogućnosti da bude mandatar vlade u korist treće osobe.

Hrga je kazala kako će se u Ljubljani 25. marta održati izbori za gradonačelnika, gdje bi Janković, prema nekim predviđanjima, ponovo mogao biti izabran za gradskog čelnika.

Politička neizvjesnost

Prije tajnog glasanja, koje je održano u srijedu poslijepodne, Janković je pozvao zastupnike u parlamentu da ga potvrde za mandatara kako bi se okončala politička neizvjesnost u toj zemlji.

“Slovenija treba vjerodostojnu vladu i to odmah”, rekao je Janković na početku vanrednog zasjedanja parlamenta.

“Nemamo vremena za političke igre. Potrebno je zaustaviti krizu i raditi za dobrobit države, samo tako ćemo biračima dokazati da njihov izlazak na birališta nije bio uzaludan, da naši programi pred izbore nisu bili samo prazna obećanja”, izjavio je Janković u kraćem obraćanju zastupnicima.

Jankovićeva stranka Pozitivna Slovenija na prijevremenim izborima četvrtog decembra osvojila je najviše glasova i 28 mandata u parlamentu, dva više od SDS-a.

Odluka Viranta

Mogućnosti da Janković dobije potporu parlamenta i formira vladu znatno su smanjene početkom sedmice, nakon što je Građanska lista Gregora Viranta, stranka centra s osam parlamentarnih zastupnika, objavila da neće podržati Jankovića kao mandatara, niti koalirati s njim zbog “velikih programskih razlika”.

Virant je izjavio da je njegova stranka  bliža ulasku u vladu desnog centra ako Janković ne iskoristi priliku za sastavljanje vlade.

Janković je u u parlamentu kazao da je nacrt koalicijskog ugovora između njegove i Virantove stranke, te Socijalnih demokrata (SD) Boruta Pahora i Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) Karla Erjavca “bio parafiran”, te da su pregovori vođeni u dobroj vjeri, izrazivši tako razočarenje Virantovom odlukom.

Da će glasati za Jankovića kao predsjednika buduće vlade ranije su najavili zastupnički klubovi njegove Pozitivne Slovenije, SD-a i DESUS-a.

Da će glasati protiv Jankovića najavile su (SDS), Slovenska pučka stranka (SLS), Građanska lista Gregora Viranta i kršćansko-demokratska stranka Nova Slovenija.

Neki slovenski mediji prije glasanja su javili da su stranke koje nisu željele Jankovićev izbor za predsjednika vlade odlučile bojkotirati glasanje, kako bi osigurale da niko od njihovih zastupnika ne glasa za Jankovića uprkos stranačkim odlukama. 

Izvor: Agencije


Povezane

Lider stranke Pozitivna Slovenija vodi finalne pregovore s partnerima i protivnicima pred glasanje parlamentaraca o povjerenju za sastav nove vlade.

Published On 10 Jan 2012

Slovenski parlamentarci u srijedu će glasati za povjerenje Zoranu Jankoviću, nakon što je stranka Gregora Viranta odlučila da ga ne želi za mandatara vlade.

Published On 09 Jan 2012

Slovenski predsjednik je oštro reagirao na savjet ambasadora SAD-a, odgovarajući da slovensku vladu neće sastavljati strani diplomati.

Published On 05 Jan 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO