Merkel pohvalila italijanske reforme

Monti kazao da se eurozona ne treba bojati "italijanske zaraze" (Reuters)

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da ima „duboko poštovanje“ za ekonomske promjene koje sprovodi Italija, zemlja pod bremenom ogromnog duga.

Lagarde i Sarkozy o Grčkoj

Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde u srijedu je u Parizu razgovarala s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem o “međunarodnoj privrednoj situaciji”, s posebnim naglaskom na eurozonu i Grčku.

Lagarde nakon sastanka nije davala izjave.

Lagarde se ranije u srijedu sastala sa svojim nasljednikom u ministarstvu financija Francoisom Baroinom, a očekuje je i radni ručak s premijerom Francoisom Fillonom.

Čelnica MMF-a u utorak se u Njemačkoj sastala s Merkel, te ministrima financija i privrede Njemačke, a svi razgovori se vode u svrhu stvaranja sporazuma kojim bi privatne banke dobrovoljno Grčkoj otpisale dio duga.
Merkel je u Berlinu kazala da je prvi prioritet eurozone za ovu godinu da odobri drugi paket spasa Grčkoj „kako bi se mogli koncentrirati na temeljne probleme u eurozoni“.

Merkel se u srijedu sastala sa italijanskim premijerom Mariom Montijem u Berlinu.

„Što se tiče brzine i suštine ovih mjera, mislim da će one ojačati Italiju, poboljšati njene ekonomske mogućnosti, a sa dubokim poštovanjem smo vidjeli kako brzo su sprovedene“, kazala je Merkel.

„Sve u svemu, mislim da će rad italijanske vlade biti nagrađen, a od početka sam govorila da trebamo blisko sarađivati“.

Manje kamate

Monti se zahvalio Italijanima i parlamentu za „zreo odgovor“ na bolne reforme, te kazao da Italija samo može dalje napredovati sa evropskom pomoći, uključujući povoljnije kredite.

„Evropski kontekst mora postati povoljniji, kako bi nam se blagovremeno omogućile manje kamate i veća integracija Evropske unije“, kazao je on.

„Monti je čovek koji je danas u Berlin došao sa jedinstvenim ciljem. Želeo je da dobije potvrdu da posao koji on radi za Italiju jeste dobar“,  izvijestio je iz Berlina reporter Al Jazeere Marko Pavlović.

On je kazao da bez obzira na pohvale njemačke kancelarke, Italiji je „ostala jedna određena doza prostora za manevre“.

„Iako Italija jeste treća najveća ekonomija EU, ona mora da žonglira s dugom od 120 posto bruto društvenog proizvoda“, kazao je Pavlović.

Italija mora refinansirati desetine milijardi eura duga u prva četiri mjeseca ove godine.

„Na finansijskim tržištima, visoke kamate su bile opravdane kada su tržišta bila nesigurna u odnosu na italijansku ekonomsku politiku, ali to više nije slučaj, kada su predstavnici tih istih tržišta kazali da cijene naš trdu“, kazao je Monti.

Bez priznanja

Ranije u srijedu, Monti je kazao za njemački dnevni list Die Welt da „bez obzira na naše žrtve, nismo dobili ništa zauzvrat od Evropske unije, kao što su smanjene kamate“.

„Na nesreću, moramo reći da naše reforme u Evropi nisu dobile priznanje koje zaslužuju“.

„Ako Italijani uskoro ne vide opipljiv uspjeh zbog štednje i reformi, dogodit će se protesti protiv Evrope, protiv Njemačke – koja se smatra voditeljem evropske netolerancije – i protiv Evropske centralne banke“, kazao je Monti.

Monti je rekao Merkel da se Evropa „više ne treba bojati Italije kao mogućeg izvora zaraze za eurozonu, nego može računati na Italiju da će odigrati svoju pravu ulogu pored Njemačke i Francuske i drugih zemalja, zagovarajući stabilnost i rast“.

Monti je potvrdio da će Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy posjetiti Rim 20. januara kako bi se uvjerili kako njegova vlada sprovodi reforme.

Izvor: Agencije