Meksiko: U ratu protiv droge 47.000 mrtvih

Rat protiv narkokartela počeo je decembra 2006. godine na inicijativu predsjednika Felipa Calderona. (AP)

Više od 47.000 ljudi je ubijeno tokom pet godina od kada je počeo rat protiv droge u Meksiku, izjavili su federalni tužioci u ovoj zemlji.

U protekloj 2011. godini zabilježen je porast ubistava koja su povezana sa drogom za 11 procenata. Državno tužilaštvo zabilježilo je prošle godine 12.903 pogibije u slučajevima koji su povezani sa drogom, prenijela je agencija AP.

Većina ubistava dogodila se u osam od 32 federalne države koliko ih ima u Meksiku, prenio je Tanjug.

Porast nasilja

Vlada Meksika objavljivala je podatke o ubistvima, ali je prestala prije godinu kada je broj ubijenih došao do 35.000 ljudi.

Agencija za slobodno informisanje u Meksiku zahtijevaće istragu ako tužilaštvo ne objelodani podatke o ubijenim koje su tražili novinari ove nedelje.

Državno tužilaštvo tvrdi da je svako ubistvo ispitano i opravdano iako zvanični podaci pokazuju da je samo nekoliko ubijanja istraženo, podsjećaju agencije.

Organizacije koje se bave ljudskim pravima tvrde da je došlo do porasta nasilja u Meksiku od kada je vojska, koja nije obučena za rad sa civilnim stanovništvom, počela da asistira policiji u obračunima sa narko kartelima.

Kroz Meksiko prolaze glavne rute kojima se američko tržište snabdjeva narkoticima.

Meksička vojska je koncem prošle godine objavila izvještaj o petogodišnjem ratu protiv narkokartela tokom kojeg je ubijeno više od 2.000 kriminalaca.

“Za pet godina koliko ratujemo sa kartelima, učestvovali smo u 1.948 okršaja i izgubili smo 126 vojnika. Ubili smo, međutim, 2.268 kriminalaca”, rekao je pukovnik Ricardo Trevilla, a prenijela agencija AP.

Zvaničnici vojske priznali su da su civilne vlasti uložile 5.962 žalbi na ponašanje vojnika i kršenje građanskih sloboda.

Samo 92 slučaja riješena su preporukom vladine Komisije za ljudska prava da vojska dodatno ispita ponašanje vojnika prema civilnom stanovništvu. Nije poznato kakve su odluke i da li su uopće donijete u preostalih 5.870 slučajeva, prenose agencije.

Rat protiv narkokartela počeo je decembra 2006. godine na inicijativu predsjednika Felipea Calderona.

Kad narkokarteli stignu u neki meksički grad, prvo započnu psihološki rat protiv stanovništva putem medija, najčešće kroz snimke slučajeva ekstremnog nasilja koji imaju za cilj da se posije strah među građanima.

Zastrašujuće poruke

Bande svoje poruke šalju na različite načine: od transparenata do vješanja tijela na glavnim mostovima, kako bi izazvali strah i paniku.

Kako bi pokazali da su sofisticirani, okrenuli su se internetu, na kojem često objavljuju snimke odrubljivanja glava i mučenja. Ipak, najdramatičniji način koji koriste za širenje svoje poruke su lokalne i državne televizije.

Snimci ubistava ili pokolja svakodnevno dominiraju medijima. Jedan od provokativnih poteza bilo je slanje snimka mučenja i ubistva vojnika državnoj televiziji, što je izazvalo bijes javnosti.

Izvor: Al Jazeera i agencije