UN zabrinut zbog sukoba u Južnom Sudanu

Potrebna je solidarnost međunarodne zajednice da bi se mlada ekonomski nerazvijena država nosila s aktuelnim problemima (AFP)
Potrebna je solidarnost međunarodne zajednice da bi se mlada ekonomski nerazvijena država nosila s aktuelnim problemima (AFP)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) izrazilo je zabrinutost i žaljenje zbog sukoba u Južnom Sudanu i zbog toga što mirovne snage Svjetske organizacije u toj zemlji nemaju dovoljno helikoptera da bi pomogle vladi da kontrolira situaciju.

U sukobima plemena Lou Nuer i Murle u južnosudanskoj državi Džongli posljednjeih mjeseci ubijeno je više stotina ljudi.

Vijeće sigurnosti je izrazilo “žaljenje zbog gubitka života” u sukobima u državi Džongli, navodi se u saopćenju predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti, ambasadora Baso Sangkua, prenosi AFP.

U saopćenju je izraženo i strahovanje zbog “kvantiteta i soficistiranosti oružja” koje se koristi u sukobima.

U sukobima plemena Lou Nuer i Murle u južnosudanskoj državi Džongli posljednjeih mjeseci ubijeno je više stotina ljudi.

Vijeće sigurnosti je pozdravilo napore koje misija UN-a u Južnom Sudanu (UNMIS) preduzima u sprečavanju sukoba.

Zvaničnici mirovnih snaga UN-a kažu da je kritičan nedostatak helikoptera u Južnom Sudanu, gdje postoji samo nekoliko desetina kilometara odgovarajućih puteva.

Helikopteri nedostaju i u drugim misijama u Africi.

Vijeće sigurnosti je pozvalo “sve zajednice udržavi Džongli da odmah prekinu sukobe i da se angažiraju u mirovnom procesu” i istakao da je “primarna odgovornost” vlade Južnog Sudana da zaštiti svoje stanovništvo.

Humanitarni izazovi

Visoki komesar za izbjeglice UN-a Antonio Guteres izjavio je u utorak da se Južni Sudan suočava s velikim problemom stotina hiljada izbjeglica koji se vraćaju kućama ili bježe od nasilja.


Antonio Guteres [AFP/Getty]

“Južni Sudan je novorođena zemlja – šest mjeseci kao samostalna, suverena država, koja se suočava s mnoštvo humanitarnih izazova ogromnih dimenzija”, upozorio je on, prenosi AFP.

Guteres je dodao da postiji potreba za “velikom solidarnosti međunarodne zajednice” da bi se ova mlada ekonomski nerazvijena država nosila s aktuelnim problemima.

“Ako primijenite matematiku u ovoj situaciji, apsolutno je nemoguće da vratite 700.000 ljudi (izbjeglica) na humani i dostojanstven način do aprila”, rekao je on i dodao da vjeruje da se većina izbjeglica želi vratiti u Južni Sudan.

Gutieres je naveo da je to “ogroman poduhvat” i da je također potrebna veoma bliska i konstruktivna saradnje dviju vlada – Sudana i Južnog Sudana.

“Ovdje sam u misiji da apeliram na obje vlade da sarađuju uz poštovanje ljudskih prava”, primijetio je Guteres.

Južni Sudan odvojio se od ostatka zemlje u julu prošle godine, kada je u Sudanu održan referenduma o nezavisnosti, poslije dvije decenije građanskog rata.

Izvor: Agencije


Povezane

Lise Grande, humanitarna koordinatorka UN-a, kazala je za Al Jazeeru iz prijestolnice Džube kako misija UN-a ima za cilj da zaštiti civile na tom području.

30 Dec 2011

Poznavaoci prilika su objašnjavali tokom ljeta kako je Washington obećao podršku Sudanu, kao i skidanje sa liste zemalja koje podupiru terorizam, ukoliko dopuste referendum i mirno otcjepljenje juga.

28 Dec 2011
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO