U eksploziji u Pakistanu 35 poginulih

Ovo je napad s najvećim brojem žrtava u posljednjih nekoliko mjeseci (EPA)
Ovo je napad s najvećim brojem žrtava u posljednjih nekoliko mjeseci (EPA)

Najmanje 35 osoba je poginulo, a 69 ranjeno u eksploziji bombe u blizini benzinske crpke u plemenskoj regiji Khyber na sjeverozapadu Pakistana, saopćili su zvaničnici.

“Bila je to ogromna eksplozija koja je oštetila nekoliko vozila na autobuskoj stanici,” rekao je u utorak Khan Zaman, pripadnik plemena Khyber sa pijace Džamrud, 25 km zapadno od Pešavara.

Lokalni zvaničnik Mutahir Zeb je izjavio da za sada nije jasno šta je bila meta napada.

“Prema prvim informacijama, u pitanju je bomba na daljinsko upravljanje, koja je bila postavljena u jednom putničkom kombiju”, dodao je Zeb, prenosi AFP.

Ovo je napad s najvećim brojem žrtava u posljednjih nekoliko mjeseci.

Kamal Hyder, dopisnik Al Jazeere iz Islamabada rekao je da još nije jasno ko stoji iza napada.

“Saopćeno je da su eksplozivne naprave bile smještene u parkiranom automobilu u prometnoj pijaci Džamrud. Nakon eksplozije bilo je teških žrtava”, dodaje Hyder.

U prethodnom izvještaju je navedeno da je bilo 26 mrtvih i 60 ranjenih.

Riječ je o najsmrtonosnijem napadu od 15. septembra, kada je u samoubilačkom napadu počinjenom tokom pokopa u susjednoj pokrajini Bas Dir smrtno stradalo 46 ljudi.

Relativan predah u krvavim napadima pridonio je nagađanjima o pregovorima između vlasti i talibana, no događaj u utorak demantira.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Bombaški napad na paravojni kamp izveden dan nakon što su talibani ubili jednog, a kidnapirali 15 pripadnika snaga sigurnosti, zaprijetivši da će ih “isjeći na komade”.

24 Dec 2011
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO