Sud pokrenuo postupak protiv turskih generala

Evren je od 1982. do 1989. godine bio predsjednik Turske, poslije čega se povukao u penziju (Reuters)

Nadležni sud u Ankari je u utorak i formalno pokrenuo sudski postupak protiv dvojice bivših generala koji su 1980. godine izveli vojni udar.

U optužnici je javni tužilac zatražio smrtne kazne za generale Kenana Evrena (94) i Tahsina Sahinkaju (86), dvojicu od peterice članova tadašnjeg generalštaba, koji su 12. septembra 1980. godine izveli tenkove na ulice Ankare.

Evrena smatra da je udar bio neminovan kako bi se spriječili krvavi obračuni između lijevih i desnih fanatika, u kojima je tada poginulo oko 5.000 ljudi.

Postupak protiv njih je pokrenut sa zakašnjenjem od 30 godina, pošto su sve do nedavne promjene Ustava uživali imunitet od sudskog gonjenja.

Javni tužilac je optužio dvojicu generala da su silom oborili demokratski izabranu vladu i parlament, odnosno da su progonili građane koji se nisu povinovali njihovim odlukama.

Generali su u Turskoj posljednjih pet decenija izveli tri vojna udara: 1960, 1971. i 1980. godine, a 1997. godine prisilili su tadašnju fundamentalističku vladu da podnese ostavku.

Ponovo bi uradio isto

Evren je od 1982. do 1989. godine bio predsjednik Turske, poslije čega se povukao u penziju.


Recep Tayyip Erdogan [AFP]

Kako saznaju turski mediji, Evren je tokom saslušanja javnog tužioca odbacio teške optužbe i izjavio da bi u istim okolnostima ponovo povukao isti potez.

On smatra da je udar bio neminovan kako bi se spriječili krvavi obračuni između lijevih i desnih fanatika, u kojima je tada poginulo oko 5.000 ljudi.

U ranijoj izjavi je istakao da će se prije ubiti nego što će dozvoliti da mu se sudi.

Vlada Recepa Tayyipa Erdogana predložila je 2010. godine referendum o izmjenama Ustava kojima se smanjuje politički utjecaj turske vojske, koja je u prošlosti smijenila četiri vlade.

Izvor: Agencije