Srijeda dan odluke za Jankovića

Janković je kazao da računa na glasove umirovljenika i socijaldemokrata (Pixsell)
Janković je kazao da računa na glasove umirovljenika i socijaldemokrata (Pixsell)

Mandatar slovenske Vlade Zoran Janković očekuje kako će u srijedu dobiti potrebnih 46 glasova u parlamentu za sastav vlade.

Održao je niz sastanaka, i s mogućim partnerima i s političkim protivnicima. Program je, kaže, osnova svih razgovora.

Janković kaže kako smatra legitimnom odluku Građanske liste Gregora Viranta, koja ima osam mandata u slovenskom parlamentu, da ga ne podrži kao mandatara i da s njim ne uđe u koaliciju.

No, računa na glasove umirovljenika i socijaldemokrata, kojima se zahvalio na podršci.

Virant je u ponedjeljak kazao za Al Jazeeru da Janković nije dobio njegovu podršku „jer smo mi prosudili da bi imali relativno male mogućnosti da realiziramo naš program koji smo obećali našim biračima“.

Napredak najbitniji

Janković kaže da ga s jedne strane optužuju da je previše isključiv te da ne prihvata savjete, ali i da je previše popustljiv.

To treba obrazložiti i dokumentirati, jer se u javnosti stvara konfuzija, kaže on, te poručuje kako su program i napredak Slovenije najbitniji.

“Sutra ćemo predstaviti svoj program i tražiti potporu zastupnica i zastupnika,“, kazao je Janković u obraćanju slovenskim parlamentarciama.

„Oni bi s time pokazali kako poštuju volju građana koju su izrazili na proteklim izborima, ali i volju predsjednika države koji mi je dodijelio mandat. Ja ih pozivam da promisle i što od njih očekuju njihovi birači. Neka urade ono što im nalažu srce i glava, naravno u korist same države.”

Janković, bivši ljubljanski gradonačelnik, još matematički nema 46 potrebnih glasova poslanika.

Moguć preokret

Ali kako je iz Ljubljane izvijestila reporterka Al Jazeere Mirjana Hrga, u srijedu bi moglo doći do preokreta.

Glasanje u parlamentu je tajno, pa se vrlo lako može dogoditi da neko od parlamentaraca, i suprotno odluci svoje stranke, odluči glasati za Jankovića, kazala je Hrga, ali i naglasila da je moguće da se desi i obratno – da Jankoviću obećana podrška može biti tajno uskraćena.

Neizvjesna politička situacija stvara još veći problem zbog loše ekonomske situacije u zemlji.

“Želi li zaustaviti recesiju, smanjiti njezine posljedice, Slovenija mora poduzeti ozbiljne reformske zahvate. Od 2008. otkako su ušli u krizu, nisu poduzeli ništa osim što su se dodatno zadužili za 8 milijardi eura“, kazala je Hrga.

Ona je rekla da je Janković prisiljen na jake političke manevre, jer bi, bez Viranta,  a sa 6 umirovljenika, morao vrbovati još dvoje zastupnika.

Politički analitičari tvrde da se u Sloveniji trenutno vodi žestoka bitka između desnice i ljevice, koju formalno predvodi Janković, a kao glavni politički mentori spominju se Milan Kučan, Janez Stanovnik i Janez Zemljarić, posljednji potpredsjednik Saveznog izvršnog vijeća SFRJ.

Dok oni žele jaku ulogu države u gospodarstvu, desno orijentirani Janez Janša i po tom pitanju vjeruje u suprotno. 

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Slovenski parlamentarci u srijedu će glasati za povjerenje Zoranu Jankoviću, nakon što je stranka Gregora Viranta odlučila da ga ne želi za mandatara vlade.

09 Jan 2012

Građanska lista Gregora Viranta, koja ima osam mandata u slovenskom parlamentu, objavila je da neće podržati Zorana Jankovića za mandatara nove vlade niti će s njim ući u koaliciju. Virant je kazao za Al Jazeeru da Janković nije dobio podršku „jer smo mi prosudili da bi imali relativno male mogućnosti da realiziramo naš program koji […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO