SAD traže podršku Kine za sankcije Iranu

Timoty Geithner sastao se sa vicepremijerom Wangom Qishanom (Reuters)
Timoty Geithner sastao se sa vicepremijerom Wangom Qishanom (Reuters)

Američki ministar finansija Timothy Geithner otputovao je u Peking, gdje namjerava tražiti podršku Kine za američke sankcije na iransku naftnu industriju.

Kina je kupac skoro trećine iranske nafte i do sada je odbijala američke sankcije, koje imaju za cilj zauzdati iranski nuklearni program.

Kritizirajući nove sankcije koje je predsjednik Sjedinjenjih Američkih Država Barack Obama odobrio za Novu godinu, Kina ih je nazvala nepodobnim i neefikasnim.

Kineski uvoz nafte „nema veze s nuklearnim pitanjem“, izjavio je zamjenik ministra vanjskih poslova Cui Tiankai. „Ne treba miješati različite teme, a legitimne brige i zahtjevi Kine trebaju biti poštovane.“

Geithner se sastao s vicepremijerom Kine Wangom Qishanom u utorak navečer i  rekao mu da dvije strane „dijele mnogo bitnih interesa, među kojima je jačanje kooperacije po pitanju globalne ekonomije“.

Teška odluka

Očekuje se da će se Geithner u srijedu sastati sa premijerom Wenom Jiabaom, potpredsjednikom i kandidatom za budućeg lidera Kine Xijem Jinpingom, te vicepremijerom Lijem Keqiangom.

Kako navode američki zvaničnici, razgovarat će se i o trgovinskim sporovima i tvrdnjama da Kina namjerno potcjenjuje vrijednost svoje valute juana kako bi njeni izvoznici imali prednost,  u vrijeme kada se američka i druge vlade u svijetu bore sa problemom velike nezaposlenosti.

Kina je podržala sankcije koje su Ujedinjeni narodi uveli  Iranu zbog nuklearnog programa, ali i kazali da takve sankcije ne trebaju biti unilateralne.

Američke sankcije pogodile bi naftnu industriju zabranjujući pristup američkom tržištu finansijskim institucijama koje posluju s iranskom centralnom bankom.

Analitičari kažu da iako se Kina složi sa sankcijama, teško da bi mogla naći zamjenu za Iran ako izbor nafte.

Rastuća privreda Kine je najveći potrošač energije, a Kina uvozi pola nafte na svijetu.

Oko 11 posto ove nafte dolazi iz Irana

Nakon pregovora u Pekingu, Geitner će otputovati u Tokijo, na pregovore s zvaničnicima Japana, još jednog velikog kupca iranske nafte.

Izvor:  Agencije

 


Povezane

Šefovi diplomatija EU će se sastati sedmicu ranije kako bi odlučili o zabrani uvoza nafte iz Irana zbog nuklearnog programa te zemlje.

09 Jan 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO