Počeli republikanski izbori u New Hampshireu

Romney ima veliku prednost kod registriranih republikanskih glasača u New Hampshireu (EPA)
Romney ima veliku prednost kod registriranih republikanskih glasača u New Hampshireu (EPA)

Republikanski kandidati nastavljaju borbu za predsjedničku kandidaturu. U američkoj saveznoj državi New Hampshire održavaju se preliminarni izbori na kojima glasači biraju svoje favorite za novembarske izbore.

Glasači u Dixvilleu Notchu, malenom selu sa svega devet glasača prvi su birali u utorak, a po dva glasa su dobili favorit Mitt Romney i Jon Huntsman, dok je po jedan pripao Newtu Gingrichu i Ronu Paulu.

Promjena naklonosti

Huntsman, bivši američki ambasador u Kini koji svoje nade polaže u jake rezultate u New Hampshireu, dobija na podršci u državi New England iako ankete sugeriraju kako još uvijek velikom razlikom zaostaje za Romneyjem.

Nove ankete također idu u korist Ricku Santorumu, bivšem senatoru koji se probio na četvrto mjesto iz baze bez skoro ikakve podrške u sjeveroistočnoj državi.

Promjena naklonosti glasača uslijedila je nakon dvije debate republikanskih kandidata tokom vikenda.

Romney, bivši guverner susjednog Masachusettsa, imao je blizu 40-procentnu podršku u istraživanju javnog mjenja prošle sedmice, što je više za pet posto u odnosu na anketu iz sredine decembra.

Huntsman je bio drugi sa 17 posto (rast od četiri procenta), dok je podrška Paulu, kongresmenu iz Texasa spala sa 21 na 16 posto.

Podrška Santorumu, koji je izgubio malom razlikom od Romneya prošle sedmice u Iowi, „skočila“ je sa jedan na 12 procenata, dok je pad podrške sa 16 na osam posto doživio i Newt Gingrich, bivši predsjednik Predstavničkog doma.

Romney ima veliku prednost kod registriranih republikanskih glasača u New Hampshireu kao i među onima koji se smatraju pristalicama konzervativnog pokreta Čajanke (Tea Party).

Nezadovoljni kandidatima

Glasovi „nezavisnih“ birača, koji također mogu glasati na ovim izborima, mogli bi biti podijeljeni u skoro jednakom omjeru – 30 posto za Romneya, 24 posto za Huntsmana i 20 posto za Paula.

Dopisnik Al Jazeere iz Sjedinjenih Američkih Država Ivica Puljić kazao je da su američki republikanci iznimno nezadovoljni svojim postojećim kandidatima.

„Postoji teoretska mogućnost da stranka na svojoj konvenciji, koja će se održati u augustu, ne izabere ni jednog od ovih kandidata,“ kazao je on.

„Postoji mogućnost, iako vrlo mala, da to bude guverner države New Jersey Chris Christie“, kazao je Puljić, ali i dodao da Christie uporno odbija pozive svoje stranke i kaže da nije spreman.

Kritičari preliminarnih izbora u New Hampshireu kažu kako su nereprezentativni i prizivaju nepotrebnu medijsku pažnju.

Sa jedva milion stanovnika, New Hampshire je jedna od 10 saveznih država SAD-a sa najmanjim brojem stanovnika.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Sa samo osam glasova razlike, bivši guverner Massachusetsa nadjačao je bivšeg senatora Ricka Santoruma na prvim preliminarnim izborima republikanaca.

04 Jan 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO