Nigerija paralizirana protestima

Na meti napada dijelovi grada gdje se nalaze rezidencije diplomata (AFP)
Na meti napada dijelovi grada gdje se nalaze rezidencije diplomata (AFP)

Buntovna omladina postavila je i zapalila blokade na ulicama u bogatim predgrađima nigerijske komercijalne prijestolnice Lagos pošto su općenacionalni protesti drugog dana za redom paralizirali zemlju zbog visoke cijene goriva i korupcije vlasti.

Od zapaljenih guma i đubreta dizao se gusti i taman dim nad dijelovima grada gdje se nalaze rezidencije diplomata i domaće elite i prijeti daljim širenjem nasilja u zemlji sa više od 160 miliona ljudi, prenijela je agencija Reuters.

Policija koristi suzavac

Drugog dana protesta u Nigeriji, policija je upotrijebila suzavac i pucala u zrak kako bi rasterjala demonstrante u sjevernom gradu Bauči, potvrdili su svjedoci.

Policija je rastjerala demonstrante u predgrađima Vunti i Rejvej pošto su demonstranti izašli jutros kako bi nastavili s protestima koji su počeli jučer, navodi agencija AFP.

Do sada nije bilo izvještaja o eventualnim žrtvama ili hapšenja, pošto je jučer šest osoba ubijeno i 30 ranjeno u sukobima nigerijske policije i nekoliko desetina hiljada demonstranata, koji su protestirali širom zemlje.

Na opći štrajk pozvali su sindikati pošto je vlada najavila ukidanje subvencija prvog januara čime planira uštedjeti šest milijardi dolara, te ih uložiti u rafinerije, piše agencija Reuters.

Obračunati se s korupcijom

Sa 25 posto iz budžeta subvencije su najveća pojedinačna stavka, veća od izdvajanja za obrazovanje, zdravstvo i poljoprivredu zajedno, a koriste bogatoj i srednjoj klasi na štetu siromašnih, potiču korupciju te isisavaju milijarde dolara iz javnih fondova, tvrde ekonomisti.

Sindikati, radnici i srednja klasa koji posjeduju vozila bijesni su i najavljuju štrajk do ispunjenja zahtjeva, ali stručnjaci iz naftnog sektora vjeruju da to neće poremetiti uglavnom automatiziranu proizvodnju.

Većina Nigerijaca živi s manje od dva dolara na dan, a kritičari tvrde da je vlada prije mjera štednje trebala krenuti u obračun s korupcijom u zemlji koju potresaju i međuvjerski sukobi u kojima je na Božić ubijeno više od 80 kršćana.

Agencija navodi da su sindikati otpočeli generalni štrajk, u ključnom trenutku za ovu najmnogoljudniju afričku državu i najvećeg proizvođača nafte, koja je već pogođena valom nasilja koji se pripisuje islamističkoj sekti Boko Haram.

Izvor: Agencije


Povezane

Policija je pucala na demonstrante u gradu Lagosu koji su protestirali zbog ukidanja subvencija za gorivo, pri čemu je jedan čovjek izgubio život, a tri su ranjena.

09 Jan 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO