Indija: Širi se neizlječiv virus tuberkuloze

Pacijenti često prekidaju liječenje i tako nastaju otporni tipovi virusa tuberkuloze: Arhivski snimak oboljelih (AP)

U indijskoj javnosti je prostrujala vijest da je najmanje 12 pacijenata zaraženo virusom tuberkuloze otpornim na sve lijekove koji se koriste za liječenje ove bolesti. 

Ljekari iz Mumbaija nazvali su ovaj tip virusa Totally Drug Resistant (Potpuno otporan na lijekove), što znači da je, prema njihovom mišljenju, neizlječiv. 

Vrh ledenog brijega

Kako saznaje list Times of India, samo u Nacionalnoj bolnici P.D. Hinduja i Medicinskom istraživačkom centru ima čak 12 otkrivenih slučajeva infekcije ovim virusom.

„Slučajevi koje smo klinički izolovali su samo vrh ledenog brijega“, priznala je dr. Amita Atavale iz klinike Hinduja u članku objavljenom u subotu. 

Hindustan Times objavio je da većina bolnica u Mumbaju, pa i u većini gradova u Indiji, nema opremu neophodnu za identifikaciju TDR, zbog čega se može očekivati da će bolest nastaviti da se širi.
  
Ovo je veoma zabrinjavajuća vijest, budući da je tuberkuloza, zajedno s malarijom i sidom, jedna od najpogubnijih bolesti na svijetu.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), u 2009. godini bilo je 9,4 miliona oboljelih od tuberkuloze od kojih je umrlo 1,7 miliona. 

Liječenje je veoma komplicirano.

Potrebno je da pacijent najmanje šest mjeseci prima kombinaciju lijekova sa veoma neprijatnim i neželjenim dejstvima.

Smrtni ishodi

Oboljela osoba lijekove mora uzimati dugo nakon što se počne bolje osjećati. 

Zbog raskoraka između terapije i simptoma, pacijenti često prekidaju liječenje prije vremena i tako nastaju otporni tipovi virusa tuberkuloze, kao što su MDR, XDR, ili novootkriveni TDR. 

Prema podacima WHO-a, od proljeća prošle godine zabilježeno je oko 440.000 slučajeva infekcije virusom MDR, kod 150.000 pacijenata sa smrtnim ishodom.  

Izvor: Agencije