Četvero mrtvih u američkom napadu u Pakistanu

Novembarski napad NATO-a u kojem su poginula 24 pakistanska vojnika izazvao je masovne proteste (AP)

U napadu američke bespilotne letjelice na utvrdu oružane grupe u plemenskom području Pakistana nedaleko od granice sa Afganistanom poginule su četiri osobe, saopćili su zvaničnici snaga sigurnosti.

Dva projektila pogodila su položaje oružane grupe u regionu Sjevernog Vaziristana, usmrtivši četvero ljudi u noći sa utorka na srijedu, saopćili su zvaničnici, prenosi AFP.

Ovaj napad je prvi otkako su odnosi SAD i Pakistan dospjeli na najniži nivo zbog incidenta 26. novembra prošle godine, kada su u napadu helikoptera NATO-a na vojni kontrolni punkt poginula 24 pakistanska vojnika.

Napad je izazvao požar u zgradi, a dim koji je kuljao iz nje vidio se i pet kilometara dalje, u gradu Miransahu, kazali su lokalni stanovnici.

Američka istraga

Krajem decembra, pakistanska vojska je odbacila zaključke američke istrage o okolnostima novembarskog napada zračnih snaga NATO-a u kojima su nastradali pakistanski vojnici.

Američki zvaničnici, objavljujući rezultate istrage o tom napadu, saopćili su da su obje strane krive, te da su loša komunikacija i nesporazumi doveli do stradanja pakistanskih vojnika.

Portparol pakistanske vojske, general-major Athar Abbas tom prilikom je izjavio da se Pakistan ne slaže sa američkom istragom, jer ona ne odražava činjenično stanje, prenio je Reuters.

Zračni napad u novembru razbjesnio je Pakistance, koji su odmah zahtijevali da američki vojnici u roku od 15 dana napuste zračnu bazu Shamsi, a u međuvremenu su blokirali glavne puteve za snabdjevanje američkih snaga u Afganistanu.

Izvor: Agencije