Cantona želi u utrku za predsjednika Francuske

Cantona koristi neke od svojih legendarnih driblinga sa nogometnih terena na političkom (AFP)
Cantona koristi neke od svojih legendarnih driblinga sa nogometnih terena na političkom (AFP)

Eric Cantona, nogometaš koji je postao glumac, priprema kandidaturu za predsjednika Francuske u kojoj bi fokus trebale biti potrebe siromašnih.

Nakon što nije uspio u kihotskom pokušaju uništenja globalnog bankarstva, čovjek poznat navijačima engleskog premierligaša Manchester Uniteda kao „Kralj Eric“, pisao je francuskim gradonačelnicima u nastojanju sa sakupi 500 potpisa koji mu trebaju da bi se pojavio na aprilskim izborima.

No, čini se da Cantona koristi neke od svojih legendarnih driblinga sa nogometnih terena na političkom, koristeći malovjerovatnu predsjedničku utrku kako bi se izborio za pravi cilj – pomoć jednoj od svojih dobrotvornih organizacija.

Glavna ideja

Patrick Doutreligne iz Fondacije Abbe Pierre za domove bezprivilegovanih, kojem je mecena Cantona, kazao je kako bivši nogometaš zapravo ne očekuje niti želi da bude naredni predsjednik Francuske.

„On će zaista tražiti 500 potpisa, ali ne zbog izbora već zbog izgradnje kuća što je prioritet. Tako će se gradonačelnici pridružiti pozivima fondacije na mobilizaciju, što je glavna ideja kampanje“, kazao je.

„Neko kao Cantona je potreban kako bi pitanje izgradnje novih domova dobilo mjesto u kampanji koje zaslužuje“.

U pismu gradonačelnicima, objavljenom u dnevnom listu Liberation, 45-godišnji Cantona je kazao kako je on „građanin veoma svjestan vremena u kojima živimo“ koja nude „ograničene mogućnosti“ mladima i stvaraju „nasilne“ nepravde.

Kazao je kako osjeća dužnost da govori „u vrijeme kada naša država dolazi pred teške izbore“ i da mu trenutna ekonomska nesigurnost daje „osjećaj odgovornosti“.

„Dobivanje 500 potpisa gradonačelnika dalo bi mi mogućnost da pošaljem jednostavnu i jasnu poruku: poruku istine i poštovanja“, kazao je.

Cantona, koji je glumio u reklamama za velike međunarodne firme poput L'Oreala i Nikea, kazao je kako je „izabrao pitanje kuća jer mi se čini krucijalnim i tiče se 10 miliona osoba“.

Predsjednički izbori će početi u aprilu, dok je drugi krug planiran za maj.

Aktuelni lider Francuske i pripadnik desnog centra Nicolas Sarkozy još nije objavio svoju kandidaturu i trenutno zaostaje za rivalom iz redova socijalista Francoisom Hollandeom u ispitivanjima javnog mijenja.

Cantona je za Manchester United igrao od 1992. do 1997. godine i poznat je po velikoj vještini i manjku discipline na terenu, kao i brojnim, često kontraverznim, izjavama.

Krajem 2010. godine je ušao u svijet politike i ekonomije, pozivom sunarodnjacima da povuku ušteđevinu kako bi oborili bankarski sistem na koljena – dok se kasnije saznalo kako se njegova supruga, inače glumica, pojavila u TV reklami za banku.

Francuski i evropski političari i bankari su osudili potez Cantone kao neodgovoran, a njegov poziv nije urodio plodom.

Jedan od najboljih

Smatran za jednog od najboljih nogometaša ikada, Francuz se povukao iz profesionalnog nogometa 1997. godine i od tada se posvetio glumi. Poznata je njegova rola u filmu „Potraga za Ericom“.

Ministar finansija Francuske Francois Baroin je kazao da, kao gradonačelnik, ne bi podržao kandidaturu Cantone, ali dodao kako mu se „više sviđa Cantona koji se brine za domove nego Cantona koji je Francuzima kazao da povuku svoj novac iz banaka kako bi izazvao katastrofu“.

Jedan od najpoznatijih poteza Cantone je bio leteći udarac u stilu kung-fu filmova i nekoliko udaraca kojima je zasuo navijača kada je napuštao teren nakon što je isključen tokom utakmice 1995. godine.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO