Assad će nastaviti vladati željeznom rukom

Assad je najavio i održavanje referenduma za novi ustav u martu (EPA)
Assad je najavio i održavanje referenduma za novi ustav u martu (EPA)

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad kazao je u utorak u govoru koji je prenosila državna televizija da nije izdata “nijedna naredba” da se puca po sugrađanima i potvrdio je da je njegov prioritet uspostavljanje sigurnosti u zemlji suočenoj s “teroristima”.

“Niko iz vlasti nije izdao nijednu naredbu za otvaranje vatre” na demonstrante, izjavio je Assad, naglasivši da “prema zakonu niko ne može otvoriti vatru, osim u slučaju samoodbrane”.

Njegove izjave došle su nekoliko sati prije nego što su aktivisti saopćili da su snage sigurnosti ubile 10 ljudi u istočnom gradu Deir el-Zouru, dok je Arapska liga osudila napad demonstranata na posmatrače u lučkom gradu Latakiji, u kojem je povrijeđeno 11 članova misije.

Assad je kazao kako je “danas apsolutni prioritet povratiti sigurnost, a to će se ostvariti ako željeznom rukom udarimo na zločinačke teroriste. Ne treba podnositi one koji teroriziraju ljude ni one koji su saučesnici strancima”.

 Assad je najavio održavanje referenduma za novi ustav u martu.

“Ja upravljam zato što je to volja naroda, a ako odustanem od vlasti to će također biti voljom naroda”, kazao je on.

Assad je optužio “regionalne i međunarodne strane koje pokušavaju da dovedu Siriju do propasti”.

Reakcija Lige

On je rekao da Sirija “neće zatvoriti vrata” za prijedloge arapskih zemalja o rješavanju krize, dok se god poštuje sirijski suverenitet.

Assad je ocijenio da su arapske zemlje koje se protive politici Sirije izložene vanjskom pritisku koji potkopava njihov suverenitet.

U međuvremenu, šef Arapske lige Nabil Elaraby je osudio napade na posmatrače i rekao da je vlada Sirije odgovorna za bezbjednost misije.

Kako je navedeno u Elarabyjevom saopćenju, “neki članovi misije bili su žrtve nasilnih napada koje su izvele pristalice režima u Latakiji i Deir el-Zouru, kao i pojedinci za koje se vjeruje da su članovi opozicije, u drugim područjima”, prenio je AFP.

“Ukupno je 11 posmatrača Arapske lige povrijeđeno kad su demonstranti napali vozila kojima su došli u Latakiju”, rekao je zvaničnik Lige, Adnan al-Khudeir, koji je naveo da nijedna strana nije ispalila metak, prenio je Reuters.

Al-Khudeir je dodao da su u pitanju lakše povrede i da iz tog razloga nijedan od ranjenih posmatrača nije primljen u bolnicu.

“Ovaj incident ne utiče na rad posmatrača u Siriji”, poručio je zvaničnik Arapske lige.

‘Nedostatak posvećenosti’

I Ujedinjeni Arapski Emirati su danas optužili sirijski režim da ne pruža podršku radu posmatrača.

“Posao posmatrača postaje sve teži iz dana u dan. Mi ne vidimo posvećenost sirijske strane da im omoguće da rade svoj posao”, izjavio je ministar vanjskih poslova šeik Emirata, Abdullah Bin Zayed Al Nahyan.

“Tužno je što je došlo do napada na posmatrače, i to izvjesno, ne sa opozicione strane. Ovo nije dobar znak”, dodao je on u izjavi novinarima u Abu Dabiju.

Posmatračka misija Arapske lige, koja se u Siriji nalazi od 26. decembra, pokušava da procijeni da li predsjednik Bashar al-Assad sprovodi mirovni sporazum kojim bi se okončalo višemjesečno krvoproliće u toj zemlji.

Izvor: Agencije

 

 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO