Objavljen politički program Kim Jong-una

U Pjongjangu je 1. januara 2012. postavljena statua pokojnog Kim Jong-ila (Reuters)
U Pjongjangu je 1. januara 2012. postavljena statua pokojnog Kim Jong-ila (Reuters)

Sjevernokorejski režim je pozvao narod da “do smrti” brani novog vođu Kim Jong-una u zajedničkom uvodnom komentaru triju najvećih državnih glasila u kojemu se utvrđuje politički pravac u 2012. i najavljuje jačanje oružanih snaga, ali se ne spominje nuklearno oružje.

“Čitava stranka, čitava vojska i čitav narod moraju biti čvrsto uvjereni da će biti utvrda i ljudski štit u obrani Kim Jong-una sve do smrti”, ističe se u uvodniku objavljenom u glasilu Komunističke stranke Rodong Sinmunu i u drugim službenim glasilima koja su jedino dopuštena u Sjevernoj Koreji.

Kim Jong-un, najmlađi sin Kim Jong-ila imenovan je u četvrtak “vrhovnim vođom” nakom smrti oca 17. decembra koja je objavljena dva dana poslije.

Pjongjang je u subotu saopćio da ga je službeno potvrdio na dužnosti “vrhovnog zapovjednika” vojske s gotovo 1,2 miliona vojnika, četvrte u svijetu po broju vojnika.

Neće dijalog sa Seulom

Sjeverna Koreja je u petak upozorila svijet da neće promijeniti svoju politiku pod Kim Jung-unom i da neće voditi dijalog sa sadašnjom južnokorejskom vladom. Sjever je usto uputio jugu prijetnje – koje su ostale nejasne – zbog njegova ponašanja u vrijeme žalosti zbog smrti Kim Jong-ila.

“Ovo je godina u kojoj će plan Kim Jong-ila da ostvari blagostanje donijeti izvanredne plodove”, ističe se u uvodniku u kojemu se ipak priznaje da je oskudica hrane “bolno pitanje”.

U zajedničkom uvodniku sjevernokorejskih medija obećava se “jačanje” oružanih snaga i poziva se Sjedinjene Države da povuku svojih 28.500 vojnika iz Južne Koreje, čiji su one saveznici. No dodaje da će Pjongjang “nastojati učvršćivati prijateljstvo sa zemljama koje poštuju njegov suverenitet”.

U uvodniku objavljenom u povodu Nove godine ističe se da zemlja želi postati “moćna i napredna država” u 2012. u kojoj se obilježava stota godišnjica rođenja Kim Il-sunga, utemeljitelja Sjeverne Koreje, oca Kim Jon-ila i djeda Kim Jong-una.

“Ovo je godina u kojoj će plan Kim Jong-ila da ostvari blagostanje donijeti izvanredne plodove”, ističe se u uvodniku u kojemu se ipak priznaje da je oskudica hrane “bolno pitanje”.

U uvodniku objavljenom 1. januara, u kojemu se kao i svake godine naznačuje politički pravac u idućih dvanaest mjeseci, ne spominje se program nuklearnog naoružavanja zbog kojega je zemlja izložena oštrim međunarodnim sankcijama, ali se poziva na borbu protiv “ideološke i kulturne infiltracije imperijalista”.

Izvor: Agencije


Povezane

“Ceremonija je završena”, izjavio je službeni dužnosnik ispred mauzoleja Kumsusan u Pjongjangu, gdje se pogrebni konvoj vratio nakon kruga po gradu ispred više od stotinu hiljada osoba.

28 Dec 2011
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO