Demonstranti traže da se Salehu sudi

S protesta u Sani protiv Saleha u junu (Luke Somers)

Veliki broj građana Jemena okupio se u nedjelju na demonstracijama protiv odlazećeg predsjednika Alija Abdullaha Saleha sa zahtjevom da mu se sudi zbog stradanja demonstranata tokom antirežimskog ustanka.

Demonstracije se dešavaju samo dan nakon što je Saleh promijenio odluku o napuštanju Jemena, objavila je njegova vladajuća stranka. Ova odluka može da bude znak njegovog pokušaja da zadrži kontrolu nad režimom.

Desetine hiljada ljudi učestvovali su u šetnjama na ulicama glavnog grada Sane, sa zahtjevom da predsjednik “bude izveden pred sudiju”. Drugi veliki skup održan je u Taizu, drugom po veličini gradu u zemlji.

 

Čistka u agencijama

Aktivista Fati al Hamadi kaže da “Saleh može da ode jedino na optuženičku klupu”, prenio je AP.

 Zvaničnici sigurnosnih službi kažu da je u toku čistka po sigurnosnim agencijama, kako bi se iz njihovog sastava eliminirali potencijalni disidenti.

Saleh je potpisao sporazum o prijenosu vlasti početkom novembra, nakon čega je trebalo da se povuče sa čela države poslije skoro 33 godine. Prema odredbama sporazuma, Saleh treba da preda sva ovlaštenja svom zamjeniku i formalno podnese ostavku kada mu parlament dodijeli imunitet na krivično gonjenje.

Salehovi protivnici kažu da on pokušava da zadrži uticaj preko svojih lojalista u vladajućoj stranci i snagama sigurnosti kojim komanduje njegova porodica.

Njegova vladajuća Narodna kongresna stranka zadržaće značajan uticaj zemlju u okviru sporazuma o podjeli vlasti sa opozicijom. 

Izvor: Agencije


Povezane

Sjedinjene Američke Države razmatraju zahtjev odlazećeg jemenskog predsjednika da posjeti tu zemlju zbog liječenja u vrijeme žestokog obračuna sigurnosnih snaga s demonstrantima.

Published On 26 Dec 2011
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO