Barroso: Veće jedinstvo ključ opstanka EU

Barroso: Treba odbaciti iluzije da je moguće imati zajedničku valutu i jedinstveno tržište (EPA)

Evropska unija nalazi se u najtežem stanju ikada, iz kojeg se može izaći daljnjom integracijom i kombinacijom discipline i solidarnosti, izjavio je predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

“Danas smo suočeni s najvećim izazovom u povijesti Evropske unije. Suočeni smo s financijskom, privrednom i socijalnom krizom, ali i s krizom povjerenja kakvu nismo imali nekoliko decenija”, rekao je Barroso na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta u Strazburu govoru o stanju Unije.

Barroso je rekao da treba odbaciti “iluzije da je moguće imati zajedničku valutu i jedinstveno tržište” a zadržati se na ovom stepenu integracije.

Pozvao je Evropsku centralnu banku (ECB) da učini sve da bi izvukla uniju iz krize.

Vjerujemo da će Evropska centralna banka učiniti sve što je potrebno da osigura integritet eurozone i njenu finansijsku stabilnost,“ rekao je.

Neki predstavnici ECB vjeruju da su vlade zemalja članica odgovorne za privredni spas eurozone. Njemački predstavnik Juergen Stark, koji se protivio odluci ECB da obnovi kupovinu obveznica da bi zaštitila Italiju I Španiju, dao je ostavku ovog mjeseca.

Potrebna stabilnost i rast

Barroso je dodao da je evropska privreda izgubila na konkurentnosti te da su neke zemlje članice živjele iznad svojih mogućnosti.

Predsjednik Komisije smatra da se EU nalazi na historijskoj prekretnici i da će se bez daljnjih integracija suočiti s raspadom. Uniji prijeti opasnost od raspada jer populisti i nacionalisti koriste krize kako bi doveli u pitanje njezina najveća postignuća, smatra Barroso. “Stanje je teško, ali postoji rješenje”, istaknuo je Barroso, dodajući da je za to potrebno političko vodstvo.

Barroso smatra da se dužnička kriza može prevladati kombinacijom stabilnosti, odnosno proračunskom disciplinom i sređivanjem javnih financija, na čemu najviše insistira Njemačka, te mjerama koje osiguravaju privredni rast što traže zemlje koje se nalaze u poteškoćama.

“Nama trebaju i stabilnost i rast. Treba nam solidarnost i odgovornost”, rekao je.

Barroso je rekao da ne dolazi u obzir izbacivanje ili izlazak Grčke iz eurozone, što se u posljednje vrijeme učestalo spominje.

“Grčka jest i ostat će u eurozoni”, rekao je predsjednik Evropske komisije, dodajući da ova zemlja mora dovesti deficit u prihvatljive okvire. U međuvremenu će joj evropski partneri pružati potporu sve dok se ne bude mogla normalno finansirati na tržištima.

Euro obveznice

Barroso je najavio da će Komisija za nekoliko sedmica predstaviti prijedloge za uvođenje euro-obveznica, što omogućuje jeftino zaduživanje slabijih zemalja članica jer iza njih stoje privredno jače zemlje.

Ovoj mjeri najviše se protivi Njemačka, bojeći se da bi to još više moglo potaknuti neodgovorno zaduživanje nekih zemalja članica.

Stoga je Barroso istaknuo da obveznice moraju biti osmišljene tako da se nagrađuju oni koji poštuju zajednički određena pravila, a da nisu prihvatljive za one koji ih se ne drže.

Izvor: Al Jazeera i agencije