Užareni odnosi Moskve i Washingtona

Ruski parlamentarni izbori užarili su odnose između Moskve i Washingtona.

Ruski premijer Vladmir Putin optužio je SAD da su, zajedno s opozicijom, željeli proizvesti scenarij haosa u Rusiji.

Iz Kremlja su teške optužbe upućene prema Washingtonu.

Ruski premijer okrivio je američku državnu tajnicu Hillary Clinton kako je kritiziranjem provedbe ruskih izbora podgrijala atmosferu u zemlji.

Iz Kremlja su teške optužbe upućene prema Washingtonu.

“Pratio sam prve reakcije naših američkih partnera i odmah je državna tajnica označila izbore nepoštenim. Čak prije nego što je uopće dobila izvještaj posmatrača. Ton je prilagodila nekim pojedincima u zemlji i dala im signal. Čuli su taj signal i, uz podršku State Departmenta, počeli aktivan rad”, rekao je Putin.

Stigao je odgovor: američka državna tajnica kaže kako reakcija SAD-a nije usamljena.

Poređenje sa 1991.

“Izrazili smo zabrinutost zbog provedbe izbora, misleći da je to sasvim utemeljeno. Podržavamo prava i težnje ruskog naroda, koji želi napredak i bolju budućnost. Nadamo se kako ćemo to vidjeti u godinama pred nama”, rekla je Hillary Clinton.

Genadij Burbulis, glavni savjetnik bivšeg ruskog predsjednika Borisa Jelcina, vidi sličnosti između sadašnje situacije i protesta iz 1991. godine, koji su doveli do raspada Sovjetskog saveza.

Opozicioni čelnici najavljuju nove masovne proteste za subotu blizu Kremlja.

“S jedne strane je režim, koji, nažalost, vjeruje da je u svemu u pravu. S druge strane su normalni, pametni ljudi, koji se više ne žele miriti sa situacijom”, kaže on.

Opozicioni čelnici najavljuju nove masovne proteste za subotu blizu Kremlja.

Nakon kritike Washingtona, Putin je odaslao poruku i opoziciji i upozorio je kako će neredi biti suzbijeni svim legitimnim mjerama.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Velika Rusija je osvojila preko 50 posto glasova, ali sa 17 posto manje glasova nego na prošlim izborima, dok je Komunistička partija osvojila 8 posto više nego 2007.

Published On 04 Dec 2011
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO