Republikanci kritizirali Obaminu bliskoistočnu politiku

Republikanci kritizirali Obamu jer svoje napore ulaže u pronalaženje mira na Bliskom istoku, a ne na djelovanje protiv Irana (EPA)

Potencijalni republikanski predsjednički kandidati u Sjedinjenim Američkim Državama obećali su da će poduzeti „tajne“ operacije protiv Irana i Sirije, uključujući atentate, sabotaže i pomoć opozicionim snagama, ukoliko budu izabrani u Bijelu kuću na izborima sljedeće godine.

Newt Gingrich, bivši predsjednik američkog Predstavničkog doma, kojeg u posljednje vrijeme smatraju najizglednijim kandidatom za predsjedničku nominaciju republikanaca, rekao je da će korisititi „tajne opcije“ kako bi „zamijenio režim“ u Teheranu.  

Gingrich je izjavio da bi Washington trebao raditi na „zamjenjivanju“ Bashara al-Assada, sirijskog predsjednika, te da „moramo poduzeti sve što možemo, indirektno i tajno, ali bez američkih snaga na terenu, kako bi pomogli“ opoziciji da zbaci vladu.

Što se tiče Irana, Gingrich je najavio da bi se SAD pod njegovom administracijom „svaki dan“ fokusirale na „tajno sabotiranje iranskih naftnih postrojenja“.

‘Neprijateljski borci’

Mitt Romney, bivši guverner države Massachusetts, koji je bio favorit za republikanskog predsjedničkog kandidata prije Gingricha, pozvao je Washington da tajno pomogne opozicionim snagama u Iranu.

„Trebali smo također imati tajne i javne aktivnosti kako bi potaknuli glasove disidenata u zemlji. Na kraju, zamjena režima je ono što je potrebno“, rekao je Romney.

Rick Santorum, bivši senator koji prema anketama zaostaje za ostalim kandidatima, podržao je slične akcije protiv Irana.

„Moramo reći veoma jasno da ćemo provoditi tajne aktivnosti da bismo uradili sve što možemo da zaustavimo njihov nuklearni program“, rekao je, te dodao: „Svaki strani naučnik koji radi u Iranu na ovom programu bit će posmatran kao neprijateljski borac te će ga američka vlada smatrati prijetnjom, kao svakog neprijatelja, kao što je Osama bin Laden“. 

Gingrich je sličnu stvar iznio na debati održanoj u novembru, kazavši da će SAD u tajnosti raditi na „ubijanju iranskih nuklearnih naučnika i spriječavanju nuklearnog programa“.

Kritike za Obamu

Svi republikanski kandidati za predsjedničku nominaciju također su kritizirali politiku predsjednika Baracka Obame prema Izraelu, rekavši da ugrožava sigurnost zemlje, jer svoje napore ulaže u pronalaženje mira u regionu, a ne na djelovanje protiv Irana.

Optužili su Obamu i njegovu administraciju da stavlja prevelik pritisak na Izrael da se vrati mirovnim pregovorima sa Palestincima.

„Ovaj jednostrani, kontinuirani pritisak, kojim se govori da je Izrael uvijek kriv, bez obzira koliko je loša druga strana, mora prestati“, rekao je Gingrich.

Romney je dobio aplauz prisutnih kada je objavio da bi iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad „trebao biti optužen za zločin poticanja na genocid“ zbog svojih ranijih izjava o Izraelu.

S druge strane, Gingrich je rekao za Obamu da je „slab i plašljiv u momentu kada Izrael prima egzistencijalne prijetnje od Irana“. 

Izvor: Agencije
 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO