Izvjestan dogovor o borbi protiv globalnog zagrijavanja

Američki predstavnik Todd Stern tvrdi da je nakon višegodišnjih pregovora postignut veliki napredak (AFP)

Zvaničnici okupljeni  na klimatskom samitu Ujedinjenih naroda sve su bliže dogovoru o stvaranju Zelenog klimatskog fonda (GCF), koji bi pomogao siromašnim zemljama da se bore protiv globalnog zagrijavanja i omogućio im da doprinesu globalnim naporima u borbi protiv promjene klime.

„Uvjeren sam da će ovo biti urađeno na pozitivan način“, kazao je američki predstavnik za klimatska pitanja Todd Stern na klimatskom samitu 194 zemlje u Durbanu, Južnoafrička Republika.

Stern je dodao da je preostalo da se riješi još samo nekoliko tehničkih pitanja.

Bogate zemlje su obećale da će dati 100 milijardi dolara siromašnim zemljama na koje najviše utječe globalno zagrijavanje, kako bi ove države mogle adaptirati svoje ekonomije i zaštititi se od vremenskih nepogoda.

Ali kritičari navode da bi ovo obećanje moglo ostati neispunjeno ukoliko se također ne postigne sporazum o tome odakle će novac zapravo doći, te kako će biti potrošen.

Veliki uspjeh

Sjedinjene Američke Države pokušavaju naći rješenje za dugotrajno finansiranje, te način na koji bi mogli mjeriti potrebe siromašnih zemalja.

Upitan koliko bi novaca moglo biti na raspolaganju, Stern je kazao da većina zemalja-donatora čeka da se fond uspostavi prije nego što donira novac.

Kina je saopćila da želi da fond bude uspostavljen prije nego što će svoja klimatska obećanja učiniti obaveznim pod međunarodnim ugovorom od 2020.

Zvaničnici koji već godinama rade na uspostavljanju fonda kazali su da je postizanje sporazuma o njegovom stvaranju ogroman uspjeh, te da će biti lakše pronaći novac kada fond bude uspostavljen.

„Pošto se čekalo na SAD što se tiče GCF-a, izgleda da ćemo uskoro slaviti“, kazao je Andrew Light, tehničar koji već tri godine radi na uspostavljanju fonda.

„U posljednjih pet sedmica hodam između zainteresiranih stranaka i pokušavam izmiriti razlike između SAD-a i drugih zemalja. Treba riješiti još nekoliko pitanja, ali siguran sam da će uspjeti u tome“, kazao je on.

Kjoto protokol

Nick Robins, klimatski analitičar za HSBC, kazao je da iako fond bude uspostavljen ove sedmice, trebat će nekoliko godina da bude djelotvoran.

„Trebat će barem 12 mjeseci da se uspostavi, a zbog procesa ocjenjivanja, vjerovatno neće izdavati  novac do 2015.“

Klimatski zvaničnici još uvijek se ne mogu dogovoriti kako da krenu naprijed nakon što sljedeće godine istekne ključna klauzula Kjoto protokola kojom se ograničavaju emisije ugljen dioksida.

Evropska unija saopćila je da bi potpisala obnovljeni Kjoto protokol, ukoliko bi ga potpisale i zemlje sa najvećim emisijama ugljen dioksida , među kojima su Kina, SAD i Indija.

Stern je demantirao navode da se SAD protivi potpisivanju novog sporazuma

“EU je pozvao na izradu smjernica (za budući sporazum). Mi to podupiremo”, rekao je Stern.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Brazil, Južna Afrika, Indija i Kina ostaju ujedinjene u vezi s glavnim problemima o pitanju klimatskih promjena i od industrijskih zemalja zahtijevaju predanost Kjoto protokolu.

Published On 07 Dec 2011
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO