Iran prikazao oborenu američku letjelicu

Oborena letjelica, sudeći prema snimku, izgleda neoštećeno (EPA)

Iranska državna televizija Press TV objavila je u četvrtak prvi put snimak moderne američke bespilotne letjelice koju su, kako tvrdi Teheran, nedavno oborile iranske snage u svom zračnom prostoru, u blizini granice s Afganistanom.

Komentator na Press TV je izrazio iznenađenje da je letjelica zarobljena u tako dobrom stanju, dok su američki dužnosnici tvrdili da se srušila kada je došlo do mehaničkog kvara i nakon što je nad njom izgubljen nadzor, prenosi Hina.

Američki dužnosnici tvrde da se letjelica srušila kada je došlo do mehaničkog kvara.

Na snimku, koji traje nešto više od dva minuta, vidi se kako iranski vojni zvaničnici ispituju američku letjelicu RQ-170 tipa “sentinel”.

Oborena letjelica, sudeći prema snimku, izgleda neoštećeno, prenosi Tanjug.

Američka bespilotna letjelica, koju Teheran tvrdi da je oborio, bila je jedna od letjelica Centralne obavještajne agencije (CIA) koje godinama špijuniraju Iran iz jedne američke baze u Afganistanu.

Bez komentara CIA-e i Pentagona

Američki zvaničnici tvrde da je ista verzija bespilotne letjelice RQ-170 korištena za osmatranje prije akcije u kojoj je u maju ubijen vođa Al-Quaede Osama bin Laden u Pakistanu.

Isti neimenovani izvori navode da su SAD izgradile zračnu bazu u Šindadu, na zapadu Afganistana, kako bi se u njoj dugoročno stacionirale i iz nje izvodile osmatračke misije i čak specijalne operacije u Iranu, ukoliko to bude potrebno.


Letjelica zarobljena u dobrom stanju [EPA]

Iako za sada nije odobrena nijedna specijalna misija u Iranu, američka vojska ima rezervne planove za ovakve tajne misije.

CIA i Pentagon su odbili komentirati ove navode.

Pentagon je demantirao tvrdnje o padu letjelice, ističući da nema nikakvih pokazatelja da je letjelica oborena neprijateljskom aktivnošću.

Komanda NATO-a je saopćila da bi možda mogla biti u pitanju letjelica koja je nestala prošle sedmice u zapadnom Afganistanu, prenosi Fena.

Letjelica izgleda stvarno

Kao jedan od razloga demanta tvrdnji Teherana zvaničnici SAD-a navode i to što je letjelica bila programirana da se automatski vrati u bazu i u slučaju gubitka komunikacijskog linka.

Bill Sweetman, analitičar zrakoplovstva, rekao je kako mu se čini da je to RQ-170 “sentinel” i da letjelica izgleda stvarno.

Naznačio je mogućnost da se letjelica spustila na zemlju u spirali, kao list, pri čemu bi bila uglavnom neoštećena.

Postoji mogućnost da se letjelica spustila na zemlju u spirali, kao list, pri čemu bi bila uglavnom neoštećena.

Sweetman je izrazio sumnju da su Iranci provalili u sistem i preuzeli nadzor nad letjelicom, ističući kako je puno vjerovatnije da je srušila sama od sebe, što se zna događati s bespilotnim letjelicama.

Novinska agencija Fars je objavila da je iransko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo švicarskog ambasadora u Iranu, koji je primio službeni protest zbog američke špijunske akcije, za koju je Teheran ocijenio da je “protivna međunarodnom pravu te miru i sigurnosti u regiji”.

Švicarska predstavlja američke interese u Iranu, koji nema diplomatske odnose sa Sjedinjenim Državama.

Izvor: Agencije


Povezane

Iranska vojska u nedjelju je oborila američku izvidničku bespilotnu letjelicu na istoku zemlje, objavila je državna televizija pozivajući se na vojne izvore.

Published On 04 Dec 2011

Iransko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo da bi razmatranje sankcija moglo povećati cijenu nafte iznad 250 dolara po barelu.

Published On 04 Dec 2011
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO