SAD obilježile 70. godišnjicu napada na Pearl Harbor

U prva dva sata napada potopljeno je 20 vojnih brodova te uništena 164 aviona (AFP)

Sjedinjene Američke Države obilježile su 70. godišnjicu napada na luku Pearl Harbor, memorijalnom službom, spuštenim zastavama i minutom šutnje.

Memorijalne službe su zakazane širom SAD, od Pearl Harbora na Hawaiima do Washingtona D.C. na istočnoj obali, u znak sjećanja na 2.400 Amerikanaca koji su poginuli 7. decembra 1941. godine kada je Japan izvršio iznenadni napad na američku pacifičku flotilu.

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je da se zastave spuste na pola koplja ispred državnih ustanova širom zemlje u znak obilježavanja nacionalnog Dana sjećanja na Pearl Harbor, javile su agencije.

„U jedno vedro nedjeljno jutro prije 70 godina nebo iznad Pearl Harbora se zamračilo bombama japanskih snaga u iznenadnom napadu koji je predstavljao test otpora naših oružanih snaga i volje našeg naroda“, rekao je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

Početak globalnog rata

Ovaj iznenadni napad, koji je uslijedio bez prethodne objave rata, uništio je veliki dio američke borbene flote, što je Japancima omogućilo višemjesečnu potpunu prevlast na Pacifiku.

Bombardiranje se desilo tačno u 7.55 sati ujutro i u roku od dva sata 20 vojnih brodova je bilo potpoljeno, a 164 aviona uništena.

Od 2.400 osoba koje su poginule tog dana, skoro polovina je poginula u prvim sekundama napada na ratnom brodu Arizona, kada je bačena bomba detonirala skladište streljiva, uzrokujući vatru koja je gorila tri dana.

Tadašnji predsjednik SAD-a Franklin Delano Roosevelt je, nakon ovog incidenta, objavio rat Japanu, označivši ulazak Sjedninjenih Država u Drugi svjetski rat.

Istovremeno s ovim napadom, Japanci su otpočeli ofanzivu protiv britanskih i holandskih kolonija u Jugoistočnoj Aziji, čime se Drugi svjetski rat doista pretvorio u rat globalnih razmjera.

Pored toga, napad na Pearl Harbor često se smatra i prvom pomorskom bitkom u kojoj su nosači aviona zamijenili bojne brodove kao dominirajući element bitke.

Bazu je tada napalo 353 japanskih aviona, bombardera i podmornica, koji su napadali u dva vala, lansirani sa šest nosača aviona.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO