Pirati u 2011. uzeli rekordan iznos otkupnine

Britanski ratni brod Fort Victoria u vodama Indijskog okeana (EPA)

Godina 2011. ruši sve rekorde u visini otkupnina koje su naplatili somalski pirati, tražeći sve veće iznose, dok se istodobno smanjuje broj uspješnih napada, istaknuo je zamjenik zapovjednika operacije Evropske unije za suzbijanje piratstva.

“Ove godine rušimo sve rekorde u visini otkupnina. Pirati su u 2011., koja još nije gotova, dobili 135 miliona dolara, a lani 80 miliona”, rekao je kontraadmiral Christian Canova u razgovoru za portal Bruxelles2, koji se bavi evropskom vanjskom politikom i odbranom, javlja Hina.

Taj nagli skok povezan je s “eksponencijalnim povećanjem visine otkupnine po brodu'”. Pirati su 2007. u prosjeku dobivali oko 600.000 dolara po brodu, 2010. godine tri miliona, a 2011 godine 4,6 miliona, dodao je, napomenuvši da se u novije vrijeme otkupnine penju i na šest miliona dolara.

Zahvaljujući dijelom i prisustvu međunarodnih vojnih snaga, broj trgovačkih brodova koje su pirati oteli nikada nije bio niži, budući da je 2011. oteto osam brodova s 200 ljudi, a lani je oteto 30 brodova. Premda je broj napada porastao oko 15 posto na godinu, uspio je tek svaki četrnaesti napad, a godinu ranije je uspio svaki četvrti.

Canova je rekao da se “ne trebamo zavaravati pričama o siromašnim Somalcima koji postaju pirati zbog bijednih uvjeta u kojima žive. Piratstvo je danas prije svega kriminalno poduzetništvo sa skupinama koje imaju samo jedan cilj: novac”. Taj novac “ide u dijasporu. Reciklira se i na regionalnoj razini, u Somaliji, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (za kupnju motora i goriva), u Džibutiju”, dodao je Canova.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO