Konferencija o izbjeglicama i apatridima

Populistički političari i neodgovorni elementi u medijima koriste osjećaj straha i nesigurnosti (EPA)

Međunarodna konferencija o izbjeglicama i apatridima, koju je organizirao Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), počela je u srijedu u Ženevi, u prisustvu američke državne tajnice Hillary Clinton.

Pred poslanicima iz 145 zemalja ona je osudila činjenicu da “najmanje 30 zemalja u svijetu sprečavaju žene da dobiju, zadrže i prenesu državljanstvo na svoju djecu ili na svoje bračne partnere strance”, prenose AFP.

Visoki komesar UN-a za izbjeglice Antonio Guterres upozorio je na usvajanje restriktivnih politika zbog svjetskog ekonomskog usporavanja.

Krajem 2010. godine svjetska izbjeglička populacija je brojala 43,7 miliona osoba.

“Populistički političari i neodgovorni elementi u medijima koriste osjećaj straha i nesigurnosti kako bi pokušali da prisile na usvajanje restriktivnih politika, aktivno ohrabrujući rasistička i ksenofobična osjećanja”, kazao je on.

“Izbjeglice nisu prijetnja sigurnosti, nego su prve žrtve nesigurnosti”, naglasio je Guterres.

Krajem 2010. godine svjetska izbjeglička populacija je brojala 43,7 miliona osoba.

Hillary Clinton je istakla da u svijetu ima oko 12 miliona apatrida i da “često, zbog diskriminatorskih zakona, žene ne mogu registrirati svoj brak, rođenje djece ili smrt u porodici”.

“Zbog ovakvih zakona generacije ljudi ostaju apatridi i često ne mogu raditi legalno i putovati slobodno”, istakla je ona sa žaljenjem.

Više od 145 zemalja učestvuje u radu ove velike međunarodne konferencije, najvažnije koju je ikada organizirao UNHCR i koja traje do četvrtka u Ženevi.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO