Janković još nema podršku

Virant: Daleko smo još od koalicije (Pixsell)

Vjerovatni nasljednik Boruta Pahora na mjestu predsjednika slovenske vlade Zoran Janković još nema dovoljnu podršku ostalih stranaka koja bi mu garantirala čvrstu većinu u novom parlamentu, što je pokazao i njegov jednosatni zatvoreni sastanak s predsjednikom Građanske liste Gregorom Virantom u srijedu.

“Daleko smo još od koalicije”, rekao je nakon sastanka novinarima Virant, prenosi Hina.

Zbog krize u EU, moramo što prije dobiti vladu s punim ovlastima, ali će njeno sastavljanje biti dug proces.

Njegova stranka će u novom parlamentu imati osam od 90 zastupnika i mogla bi biti bitna u Jankovićevom pokušaju da uspostavi vladu šireg sastava koja ne bi bila označena kao lijeva.

Kao ključne programske razlike između sebe i mogućeg mandatara Virant ističe odnos prema državnoj imovini, pitanju korupcije i dugova.

Izvori bliski njegovoj stranci u sadašnjoj fazi pregovora ističu da Jankovićevoj stranci ne bi smjelo pripasti ministarstvo pravosuđa ili unutrašnjih poslova te da će ustrajati na stavuu kako je pogrešno razmišljati o novom zaduživanju i uvođenju novih poreza.

“Zbog krize u Evropskoj uniji (EU), moramo što prije dobiti vladu s punim ovlastima, ali će njeno sastavljanje biti dug proces”, izjavio je potpredsjednik Virantove stranke, ekonomist Janez Šuštaršič.

Što šira koalicija

Nove prijevremene izbore, kao realnu prijeteću mogućnost ako Janković ne uspije sastaviti novu vladu, u svojoj je prvoj izjavi nakon objave rezultata nedjeljnih izbora spominjao lider Slovenske demokratske stranke (SDS) i bivši premijer Janez Janša.

Janković je u srijedu najavio razgovore o mogućoj koaliciji sa Slovenskom pučkom strankom (SLS) Radovana Žerjava, pošto se proteklih dana preliminarno već sastao s predsjednikom Socijalnih demokrata (SD) Borutom Pahorom i predsjednikom Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) Karlom Erjavcem.


Danilo Turk i Zoran Janković [Pixsell]

Potvrdio je da se početkom sedmice sastao s predsjednikom države Danilom Turkom te da će nastaviti razgovore s predstavnicima svih parlamentarnih stranaka.

No, sve dok pregovori ne završe, Janković ne želi komentirati njihov sadržaj i rezultat, pa ni Pahorovu izjavu kako nije isključeno da njegovi socijaldemokrati ostanu u opoziciji, a svejedno glasaju za Jankovića kao mandatara i njegove ministre.

Slovenski mediji najavljuju da će Janković pokušati stvoriti “što širu” koaliciju, u kojoj će biti najmanje četiri stranke, kako bi u parlamentu osigurao podršku 50 ili više zastupnika.

Prva sjednica novog parlamenta najavljuje se pred Božić, a do tada bi okvirno trebao biti poznat i sastav buduće koalicije, jer se najprije bira predsjednik parlamenta.

Izvor: Agencije


Povezane

Potencijalni mandatar za sastav nove slovenske vlade Zoran Janković u ponedjeljak je imao preliminarne razgovore o mogućoj koaliciji sa Socijalnim demokratima (SD) Boruta Pahora, potvrdila je Jankovićeva glasnogovornica Nataša Pelko. SD se smatra prirodnim saveznikom Jankovićeve ljevičarske Pozitivne Slovenije, koja je osnovana prije samo nekoliko mjeseci. Ona je kazala da će Janković na razgovore o […]

Published On 05 Dec 2011

Izborni pobjednik u Sloveniji Zoran Janković neće imati lak zadatak sastaviti djelotvornu koalicijsku vladu i ispuniti svoja obećanja iz predizborne kampanje.

Published On 05 Dec 2011
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO