Iran blokirao virtuelnu ambasadu SAD-a

Iranski studenti su se pridružili protestima 'Okupirajmo Vall Street' (EPA)

Iranske vlasti blokirale su rad internet stranice samo nekoliko sati nakon što je američki State Department pokrenuo takozvanu virtuelnu ambasadu kako bi doprli do naroda u Islamskoj Republici.

“U skladu sa zakonom o internetu, pristup ovoj stranici nije dozvoljen”, navodi se u saoćenju koje je dostupno svakom ko pokuša pristupiti internet stranici iran.usembassy.gov. iz Irana.

Trideset godina nakon što je američka ambasada u Teheranu zatvorena i prekinuti diplomatski odnosi s Teheranom, Washington je u utorak otvorio virtuelnu ambasadu kako bi ohrabrio dijalog s iranskim narodom i obezbijedio vijesti širom svijeta.


Hillary Clinton [EPA]

U svojoj video-poruci na internet stranici američka državna tajnica Hillary Clinton poručila je da je ova stranica pokušaj da se nadoknadi dijalog između Amerikanaca i Iranaca od zatvaranja fizičke zgrade diplomatskog predstavništva u Teheranu nakon talačke krize 1979. godine.

Internetska ambasada ima verzije na engleskom i farsi jeziku, kojim se objašnjava zašto se američka administracija odlučila za virtuelnu diplomatsku misiju kako bi proširila svoje napore da dopre do Iranaca.

“Zato što SAD i Iran nemaju diplomatske odnose, propustili smo neke važne prilike za dijalog s vama, građanima Irana. Ovo je platforma za sve nas da komuniciramo između sebe, otvoreno i bez straha”, navodi američka državna tajnica.

“Ova web stranica nije formalna diplomatska misija, niti predstavlja ili opisuje pravu američku ambasadu akreditiranu za iransku vladu”, saopćio je State Department u uvodnoj napomeni.

Most između naroda

“Ali, u nedostatku direktnog kontakta, može raditi kao most između američkog i iranskog naroda.”

U napomeni se kaže da su događaji iz  Iranske revolucije 1979. godine i kriza talaca u ambasadi, u kojoj su 52 Amerikanca držana zatočena 444 dana, utjecala na odnose SAD-a s iranskim narodom.

Diplomatski odnosi su nakon Revolucije i talačke krize prekinuti između dviju zemalja.

“Dok svijet zna da su SAD izgubile ambasadu u Iranu, mi smo, ustvari, izgubili više: bili smo lišeni odnosa s iranskim narodom, pristupu iranskom društvu i hiljadama svakodnevnih interakcija između američkih i iranskih građana”, piše u saopćenju State Departmenta.

U saopćenju se također kaže da će virtualna ambasada omogućiti Irancima da “stvore sopstvene zaključke” o SAD-u.

Diplomatski odnosi su nakon Revolucije i talačke krize prekinuti između dviju zemalja.

State Department kreirao je Twitter profil na farsi jeziku i Facebook stranicu ranije ove godine, kako bi ohrabrio povratne informacije.

Virtualna ambasada je dio tih napora.

Iran je trenutno u sporu sa SAD-om i njegovin saveznicima oko spornog nuklearnog programa, za koji Zapad vjeruje da je usmjeren na razvoj nuklearnog oružja.

Iran negira optužbe, tvrdeći kako je program potpuno mirotvoran.

Izvor: Agencije