Geithner vjeruje u oporavak eurozone

Geithner: Oči cijelog svijeta uprte su u Evropu (EPA)

Američki ministar odbrane Timothy Geithner izjavio je da će se Evropljani uspješno suočiti s krizom u eurozoni, što će pozitivno utjecati na SAD i ostatak svijeta, no Washington je pokazao spremnost Evropi pomoći savjetom, ne i finansijski.

“Naglasio sam koliko je za SAD i ostatak svijeta važno da Evropljani uspiju i uvjeren sam da će uspjeti”, rekao je on nakon sastanka s francuskim kolegom Francoisom Baroinom u Parizu u srijedu, prenosi AFP.

Uoči samita Evropske unije (EU) 9. decembra, Geithner obilazi prijestonice država članica eurozone s porukom da moraju djelovati te je u Berlinu pozvao na “izgradnju fiskalne unije”, u čemu centralnu ulogu treba igrati Evropska centralna banka (ECB).

ECB treba “postaviti dovoljno snažnu protupožarnu zaštitu” kojom će se spriječiti širenje krize u eurozoni, kazao je on, prenosi Reuters.

Uoči samita EU, Geithner obilazi prijestonice država članica eurozone s porukom da moraju djelovati.

No, dok se SAD može obratiti Federalnim rezervama (FED) kao posljednjem utočištu za zajam, članice eurozone nemaju takvu mogućnost s ECB-om, a Njemačka, najjača članica, želi da tako i ostane, piše Reuters.

“Oči cijelog svijeta uprte su u Evropu”, rekao je Geithner, ne obećavši ništa drugo nego da će “nastaviti podržavati konstruktivnu ulogu” Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u upravljanju krizom.

MMF povećava izvore

MMF mjesecima pokušava povećati svoje izvore kako bi mogao više intervenirati nego što sada čini.

Direktorica MMF-a Christine Lagarde već je ocijenila da su finansijska sredstva “blijeda prema potrebama zemalja pogođenih krizom i zemalja kolateralnih žrtava krize”, prenosi Hina.


Christine Lagarde [EPA]

No, Washington je isključio mogućnost povećanja svojih uplata u MMF.

“Nema razgovora o povećanju američkih uplata MMF-u”, kazao je američki ambasador pri EU William Kennard.

Američki dužnosnici, od predsjednika Baracka Obame, preko Geithnera do čelnika FED-a, svakodnevno izražavaju zabrinutost zbog evropske krize, koja može štetiti američkoj privredi.

No, čak i da želi, SAD ne može direktno pomagati Stari kontinent po uzoru na Marshallov plan nakon Drugog svjetskog rata.

Budžetski manjak SAD-a je oko 100 posto bruto društvenog proizvoda (BDP), podsjetio je Geithner u Berlinu, i SAD je “suočen s vrlo teškim privrednim izazovima”.

Izvor: Agencije