ECB odobrila 50 milijardi dolara zajmova

ECB smatra da neke banke imaju teškoće da pribave dolarske finansije zbog pogoršanja dužničke krize (EPA)

Evropska centralna banka (ECB) saopćila je u srijedu da je odobrila više od 50 milijardi dolara zajmova u američkoj valuti za banke eurozone, u okviru svoje prve ponude poslije prošlosedmičnog sniženja troškova pozajmljivanja u dolarima.

ECB je odobrila 1,602 milijarde dolara sedmodnevnih zajmova za pet banaka i 50,685 milijardi dolara zajmova na 84 dana za 34 banke, što predstavlja znak da neke banke imaju teškoće da pribave dolarske finansije zbog pogoršanja dužničke krize, prenosi AFP.

Prije nego što je ECB prošle sedmice, u koordiniranoj akciji s centralnim bankama Velike Britanije, Kanade, Japana, Švicarske i SAD-a, snizila troškove dolarskih pozajmica, obim takvih zajmova je bio znatno manji i iznosio je oko milijardu dolara.

Investitori računaju da će lideri u petak dogovoriti strategiju koja će omogućiti da 17 članica EU koje koriste euro čvršće povežu svoje ekonomije.

Svjetska tržišta akcija su u srijedu ojačala, podstaknuta nadama da će na samitu lidera Evropske unije (EU) 9. decembra biti postignut sporazum o spasavanju eura.

Investitori računaju da će lideri u petak dogovoriti strategiju koja će omogućiti da 17 članica EU koje koriste euro čvršće povežu svoje ekonomije.

U očekivanju samita

Pooštravanje budžetskih propisa, koje su predložili lideri Francuske i Njemačke, omogućilo bi, pak, ECB-u veću ulogu u rješavanju dužničke krize u zoni eura tako što bi kupovala obveznice najslabijih članica.

Očekuje se da ECB u četvrtak, pred samit lidera EU, snizi svoju ključnu kamatnu stopu, možda čak za pola procentnog poena, na 0,75 posto, ispod nivoa od 1 posto, koji je prethodno smatran donjom granicom.

Niže kamatne stope će pomoći ekonomiji eurozone, koja ponovo tone u recesiju pod pritiskom dužničke krize, koja prijeti da se prenese sa relativno malih ekonomija, kao što je Grčka, na znatno veće Italiju i Španiju, prenosi AP.

Mario Draghi [EPA]

Neki analitičari kažu da je to jedan od ključnih kriterija koji bi trebali biti zadovoljeni da bi se samit smatrao uspješnim.

Tržišta uveliko očekuju da će ECB prije samita objaviti smanjenje kamatne stope, s tim da se neki tržišni sudionici, nakon prošlosedmičnih signala njenog čelnika Marija Draghija, također spremaju na mogućnost da ECB najavi intenzivnije protukrizne mjere.

I dok Berlin sve pesimističnije ocjenjuje šanse za postizanje sporazuma o rješavanju problema dužničke krize u zoni eura na samitu, istovremeno investitori širom svijeta s nadom i nestrpljenjem očekuju rezutate tog samita, s obzirom na sve negativniji utjecaj problema eurozone na svjetsku ekonomiju, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije


Povezane

Institut za međunarodne finansije navodi da se stanje u 17-članoj zoni primjene jedinstvene evropske valute naglo pogoršava.

Published On 24 Nov 2011
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO