Bivši izraelski predsjednik u zatvoru zbog silovanja

Katsav: 'Jednog dana savjest će proraditi i vidjet ćete da ste zakopali živog čovjeka' (AFP)

Moshe Katsav, bivši izraelski predsjednik, osuđen na sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog silovanja, u srijedu je primljen u zatvor Maasiyahu južno od Tel Aviva.

Katsav, koji je bio predsjednik od 2000. do 2007. godine, na putu prema zatvoru  ponovio je novinarima da je nevin, te je zatvaranje opisao kao „kažnjavanje na osnovu utisaka, bez pravog svjedočenja, bez dokaza“.

Bivši predsjednik također je optužio vlasti da ignoriraju dokaze u njegovu korist te je rekao da će jednog dana biti oslobođen.

„Jednog dana savjest će proraditi i vidjet ćete da ste zakopali živog čovjeka“, rekao je on.

Katsav (66) proglašen je krivim za silovanje dvije saradnice u razdoblju kada je bio ministar turizma devedesetih godina. Također je proglašen krivim i zbog seksualnog zlostavljanja, utjecaja na svjedoke i zloupotrebe položaja.

Iskazi svjedoka

U nedostatku forenzičkih dokaza, tužioci su gotovo cijeli slučaj bazirali na iskazima svjedoka. Pravni eksperti kažu da su slične pojedinosti koje su iznijele žrtve, koje se prije toga nisu poznavale, najvjerovatnije dovele do toga da tužioci optuže Katsava.

Katsav je bio na slobodi dok je trajao proces žalbe Vrhovnom sudu na presudu, ali je ona odbijena prošlog mjeseca.

Ministar unutrašnje sigurnosti Yitzhak Aharonovitch kazao je da će se prema Katsavu ponašati kao prema bilo kojem drugom zatvoreniku. “Ćeliju će dijeliti s najmanje još jednim zatvorenikom”, rekao je ministar.

Prema izraelskim medijima, bivši predsjednik kaznu će služiti u posebnom krilu zatvora, namijenjenom religioznim Židovima. Ćeliju će navodno dijeliti sa Shlomom Benizrijem, bivšim ministrom zdravstva, osuđenim na kaznu zatvoru zbog korupcije.

Izvor: Agencije