Američki vojnici u potjeri za paravojskom u Ugandi

Joseph Kony jedna je od najtraženijih osoba na afričkom kontinentu (EPA)
Joseph Kony jedna je od najtraženijih osoba na afričkom kontinentu (EPA)

Američke vojne trupe stigle su u Ugandu kako bi započele potjeru za borcima Božje vojske otpora (LRA), grupe koja je od formiranja u Ugandi prije dvije decenije ubila desetine hiljada ljudi, saopćila je ugandska vojska.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama u oktobru je poslao specijalne jedinice kako bi pomogle Ugandi u hapšenju šefa LRA-a Josepha Konyja, čije su snage počinile razne zločine, uključujući ubistva, silovanja i otmice, u četiri afričke države.

“Američke snage su stigle i prave svoje baze”, rekao je portparol ugandske vojske Felix Kulayigye.

Američki vojnici angažirani su u Centralnoafričkoj Republici i Južnom  Sudanu, gdje je ugandska vojska uspostavila svoje baze kako bi se borila sa grupom, izjavio je Kulayigye, ali nije dao detalje o broju vojnika koji su poslani. 

Većina pristiglih trupa biće stacionirana u Ugandi, dok će manji broj vojnika biti u bazama po džunglama u susjednim zemljama da bi savjetovali regionalne vojske kako da uhvate pobunjenike, rekli su američki zvaničnici.

State Department izdvaja 17 miliona dolara godišnje za transport ugandskih snaga u konfliktne zone.

Otmice i ubijanja

LRA trenutno broji nekoliko stotina boraca koji su poznati po sakaćenju civila i otimanju djece radi novačenja.

Desetine hiljada ljudi je ubijeno otkako je 1986. godine Kony okupio borce, prvobitno da bi se borio protiv ugandske vlade, a više od 60.000 djece je oteto i prisiljeno da se bori za grupu.

Međunarodni krivični sud je 2006. izdao nalog za njegovo hapšenje, te je Kony jedna od najtraženijih osoba na kontinentu.

Kada su snage LRA-a protjerane iz Ugande, proširile su se u Centralnoafričku republiku, Demokratsku Republiku Kongo i Južni Sudan, regrutirajući tokom godina i borce iz ovih država. 

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO