Virtuelna ambasada SAD-a za Iran

Iranski studenti formirali su ljudski lanac oko nuklearne centrale u Ishafanu u znak protesta protiv prijetnji Izraela (EPA)

Administracija američkog predsjednika Baracka Obame pokrenula je virtualnu ambasadu za Iran u onome što tvrdi da je ponuda za promicanje dijaloga s iranskim narodom u nedostatku formalnih diplomatskih odnosa.

Na webu bazirana ambasada postala je online u utorak na engleskom i farsi jeziku, nudeći posjetiteljima ono što je opisano kao “druga perspektiva” za Irance, koji “ostaju gladni za informacije o SAD-u”.

“Ova web stranica nije formalna diplomatska misija, niti predstavlja ili opisuje pravu američku ambasadu akreditiranu za iransku vladu”, saopćio je američki State Department u uvodnoj napomeni.

“Ali, u nedostatku direktnog kontakta, može raditi kao most između američkog i iranskog naroda.”

Ova web stranica nije formalna diplomatska misija, niti predstavlja ili opisuje pravu američku ambasadu akreditiranu za iransku vladu.

U napomeni se kaže da su događaji iz  Iranske revolucije 1979. godine i kriza talaca u ambasadi, u kojoj su 52 Amerikanca držana zatočena 444 dana, utjecala na odnose SAD-a s iranskim narodom.

Diplomatski odnosi su nakon Revolucije i talačke krize prekinuti između dviju zemalja.

Lišeni odnosa

“Dok svijet zna da su SAD izgubile ambasadu u Iranu, mi smo, ustvari, izgubili više: bili smo lišeni odnosa s iranskim narodom, pristupu iranskom društvu i hiljadama svakodnevnih interakcija između američkih i iranskih građana”, piše u saopćenju State Departmenta.

U saopćenju se također kaže da će virtualna ambasada omogućiti Irancima da “stvore sopstvene zaključke” o SAD-u.

State Department kreirao je Twitter profil na farsi jeziku i Facebook stranicu ranije ove godine, kako bi ohrabrio povratne informacije.

Virtualna ambasada omogućit će Irancima da ‘stvore sopstvene zaključke’ o SAD-u.

Virtualna ambasada je dio tih napora.

Iran je trenutno u sporu sa SAD-om i njegovin saveznicima oko spornog nuklearnog programa, za koji Zapad vjeruje da je usmjeren na razvoj nuklearnog oružja.

Iran negira optužbe, tvrdeći kako je program potpuno mirotvoran.

Izvor: Agencije