Pogubljenje bivšeg iračkog šefa diplomatije 2012. godine

Aziz je osuđen zbog učešća u eliminiranju religioznih stranaka tokom Husseinove vlasti (AP)

Iračke vlasti pogubit će bivšeg ministra vanjskih poslova Tariqa Aziza 2012. godine, nakon što se američke snage povuku iz ove zemlje, izjavili su irački zvaničnici.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama objavio je sredinom oktobra da će se posljednji američki vojnici vratiti kući iz Iraka do kraja decembra.

Odluka je donesena nakon što su irački zvaničnici odbili prijedlog američke administracije da u Iraku poslije 2011. godine ostane 20.000 američkih vojnika koji bi imali imunitet na krivično gonjenje.

“To će se definitivno desiti onda kada Amerikanci napuste Irak”, izjavio je savjetnik iračkog premijera Saad Yousif al-Muttalibi, komentirajući Azizovu sudbinu, prenijele su agencije.  

Aziza su zarobile američke snage u aprilu 2003. godine, ubrzo poslije invazije kojom je sa vlasti svrgnut Saddam Hussein. Pojavio se kao svjedok na njegovom suđenju 2006. godine koje je završilo presudom o vješanju bivšeg iračkog lidera.

Nakon toga, u oktobru 2010. godine, irački sud je osudio i Aziza na smrt, zbog njegove uloge u eliminiranju religioznih stranaka tokom Husseinove vlasti.   

Kritike presude

Nakon što je presuda objavljena, Amnesty International pozvao je Irak da ne izvršava kaznu.

„Vladavina Saddama Husseina je bila sinonim za pogubljenja, mučenja i druga kršenja ljudskih prava i pravedno je da oni koji su počinili zločine budu izvedeni pred lice pravde“, rekao je Malcolm Smart, direktor ove organizacije za Bliski istok i Sjevernu Ameriku u 2010. godini.

„Međutim, ključno je da smrtna kazna, koja je najveći oblik kršenja ljudskih prava, nikada ne bude korištena, bez obzira na težinu zločina“, rekao je on.

Bivši šef iračke diplomatije ima zdravstvenih problema sa plućima, dijabetesom i povišenim krvnim pritiskom. Privremeno je izgubio sposobnost govora poslije moždanog udara u januaru 2010. godine.

Izvor: Agencije