Grci traže Kuhar za krizna vremena

Koristite crni patlidžan kao zamjenu za meso, dugo žvaćite svaki zalogaj jer to stvara osjećaj sitosti, ne zaboravite da nakon svakog jela sakupite mrvice u teglu – samo su neki od savjeta koji su Grcima pomogli da prežive Drugi svjetski rat, a koji su sada okupljeni u knjizi koja je postala hit među Grcima, suočenim sa sve većom neimaštinom kao posljedicom teške ekonomske krize,

Tokom nacističke okupacije, Atinjani su bili prinuđeni da izmišljaju nove načine preživljavanja, a u tome im je pomagala štampa koja je svakog dana objavljivala članke sa svakojakim savjetima.

Historičarka i profesorica Eleni Nikolaidu provela je 18 mjeseci prikupljajući recepte i savjete za preživljavanje, prelistavanjem više od 6.000 listova objavljenih između 1941. i 1944. godine.

Njena knjiga Recepti gladi objavljena je ove godine, a uskoro će se u prodaji naći njeno treće izdanje.

“Cijeli trik je kako preživjeti sa gotovo ničim”, kazala je Nikolaidu koja je na ovu temu naišla slučajno prije dvije godine dok je radila postdiplomske studije o grčkoj ratnoj privredi.

“Pročitala sam članak u kojem je autor objašnjavao tehniku sakupljanja mrvica i to mi je dalo ideju”, objasnila je ova Atinjanka, navodeći druge primjere poput upotrebe konjske potkovice da bi se ojačao đon na cipelama, čuvanje limuna u pijesku ili lovu mačaka i pasa lutalica po ulicama grada.

Prevariti stomak

“Ljudi su smišljali razne načine kako da prevare svoje gladne stomake. Jedan od savjeta je bio da se svaki zalogaj što sporije žvaće kako bi se stekao osjećaj sitosti”, rekla je ona.

Zlopaćenje naroda za vrijeme rata, tokom kojeg je od gladi umrlo 300.000 ljudi, ipak nema mnogo veze sa sadašnjom krizom, ma koliko ona bila ljudima teška. Iako je sve više zatvorenih prodavnica i beskućnika, atinski kafići su i dalje puni, a ulicama tutnje novi automobili.

“Okolnosti su naravno bile daleko teže, ali i danas ima djece koja odlaze u školu gladna, majki koje treba da skuhaju ručak od svega nekoliko namirnica”, kazala je Nikolaidu, u čijoj se knjizi mogu naći mnogi jednostavni recepti kao što su “faširane šnicle” od pšenične krupe i sladak kupus sa rendanim kestenom.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO