Eurozoni prijeti smanjenje rejtinga

Francuska i Njemačka protive se najavi S&P-a o mogućem smanjenju kreditnog rejtinga (EPA)

Jedna od vodećih svjetskih agencija za kreditni rejting upozorila je da će možda istovremeno smanjiti rejting 15 zemalja eurozone, ako evropski lideri ove sedmice ne uspiju naći rješenja za izlazak iz dužničke krize.

Standard & Poor's je objavio da bi rejting 15 zemalja eurozone, uključujući i zemlje sa vrhunskim rejtingom, Njemačku i Francusku, mogao biti smanjen u roku od tri mjeseca.

Međutim, S&P je saopćio da će u najskorijem roku ponovo razmotriti svoju odluku, nakon sastanka lidera zemalja članica Evropske unije, koji će u petak razgovarati o planovima Njemačke i Francuske za izlazak iz krize.

U ponedjeljak su francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel dogovorili prijedlog o čvršćoj fiskalnoj kontroli u eurozoni i sankcijama protiv članica tog bloka ako im proračunski deficit probije dozvoljenih tri posto bruto domaćeg proizvoda.

Usporen rast

Privredni rast u eurozoni usporio je u trećem kvartalu na 0,2 posto, saopćio je danas Evropski zavod za statistiku, Eurostat.

U saopćenju se navodi da je ekonomski rezultat 17 zemalja eurozone u tri mjeseca zaključno sa septembrom podstaknut rastom od 0,5 posto u Njemačkoj i 0,4 posto u Francuskoj, prenio je AFP.

Četiri zemlje su u trećem tromjesečju zabilježile negativan privredni rast i to: Kipar 0,8 posto, Portugal 0,4 posto, Holandija 0,3 posto i Slovenija 0,2 posto. Rast je stagnirao u Belgiji i Španiji.

Analitičari predviđaju da će privreda eurozone u posljednjem tromjesečju ove godine zabilježiti negativan rast, kao i da će u 2012. pasti u recesiju, navodi Tanjug.

Čelnici dvaju najvećih privrednih sila eurozone dogovorili su i da zajedničke euroobveznice nisu rješenje za krizu.

Francuska i Njemačka, koje imaju vrhunski AAA rejting, suprotstavile su se odluci S&P-a.

„Njemačka i Francuska potvrđuju da će njihovi zajednički prijedlozi podstaći vlade u eurozoni da omoguće stabilnost, konkurentnost i rast“, saopćili su predstavnici ovih zemalja u zajedničkoj izjavi.

„Francuska i Njemačka, u potpunoj solidarnosti, potvrđuju da će preduzeti sve potrebne mjere, zajedno sa svojim partnerima i evropskim institucijama, da osiguraju stabilnost eurozone“.

Finansijski sistem

Agnes Crane, kolumnistica za Reuters u New Yorku, rekla je za Al Jazeeru da je potez S&P-a upozorenje eurozoni da brzo riješi svoje ekonomske probleme.

„Ovim upozorenjem agencija pokušava dodati urgentnost nečemu što svi prepoznajemo kao hitno“, kazala je Crane.

„Realno govoreći, to i rade agencije za kreditni rejting – to je naš finansijski sistem. Nismo učinili mnogo da odbacimo rejting, tako da s ovim moramo živjeti“, dodala je ona.

S&P je istakao da želi vidjeti politička, kao i finansijska rješenja, nakon samita EU.

U saopćenju ove agencije navode se „rastuće nesuglasice među evropskim političarima o izlasku iz krize tržišnog povjerenja, te, dugoročno, omogućavanju bolje ekonomske, finansijske i fiskalne saradnje među članicama eurozone“.

Prema ocjenama agencije, rejting Kipra već je ugrožen, a rejting Grčke je CC, što označava veliku mogućnost bankrota.

Ukoliko se smanji rejting zemalja članica eurozone, zemljama poput Austrije, Belgije, Finske, Njemačke, Holandije i Luksemburga, rejting bi se smanjio za jednu ocjenu, dok bi se drugim zemljama  članicama rejting mogao smanjiti za dvije ocjene

Preostale velike agencije za kreditni rejting, Moody’s i Fitch, koje još uvijek vodeće ekonomske sile eurozone smatraju stabilnim, ranije su saopćile kako bi uskoro mogle revidirati njihov rejting.

Pale dionice, euro

Nakon saopćenja S&P-a, u utorak ujutro cijene dionica su pale na azijskim berzama, kao i tečaj eura, prenijela je Hina.

Zbog upozorenja S&P-a pali su evropski i američki terminski indeksi, što najavljuje pad cijena dionica na evropskim berzama i Wall Streetu.

Pale su i cijene sirovina, pa je terminska cijena nafte na berzi u New Yorku oslabila za oko 50 centi, na 100,50 dolara po barelu. Zbog toga su pod pritiskom dionice u rudarskom i energetskom sektoru.

Nakon upozorenja S&P-a, pod pritiskom se na valutnim tržištima našao i tečaj eura. U ponedjeljak je dosegnuo vrhunac od 1,3486 dolara, da bi u utorak ujutro splasnuo na 1,3370 dolara.

„Ulazimo u kritičnu fazu. Očekuje se pozitivan ishod samita EU-a, pa ako bude ikakvih naznaka odgađanja odluka, to bi negativno utjecalo na tržišta“, kazao je Kenichi Hirano, direktor Tachibana Securities.

Izvori: Al Jazeera i agencije