Sirija prihvata promatrače

Arapska liga želi da promatrači nadgledaju situaciju u Siriji, gdje je od početka ustanka poginulo 3.000 ljudi (EPA)

Sirija je pozitivno odgovorila na zahtjev Arapske lige (AL) da pošalje promatrače u zemlju kako bi se zajamčila provedba plana o izlasku iz krize, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik sirijskog ministarstva vanjskih poslova Jihad Makdesi.

Pronađena 34 tijela

Sirijski ured za ljudska prava u Londonu saopćio je da su gradu Homsu pronađena tijela 34 Sirijaca koje je u ponedjeljak otela pro-režimska milicija Šabiha.

Ovaj ured je naveo da je jedan njen aktivista rekao da je “u predgrađu Al-Zahra vidio tijela 34 civila koje je otela milicija Šabiha”.

Ovi civili oteti su iz nekoliko “anti-režimskih predgrađa” u Homsu, dodao je ured, prenosi AFP.

“Sirija je pozitivno odgovorila na pitanje potpisivanja protokola” o promatračima, “protokola saradnje utemeljene na viziji Sirije o toj saradnji”, izjavio je Makdesi novinarima.

“Otvoren je put za potpisivanje” plana AL-a, kazao je Makdesi i dodao da je sirijski ministar vanjskih poslova Walid Al-Muallem poslao poruku s ovim sadržajem AL-u u kasnim večernjim satima u nedjelju, prenosi AFP.

U subotu su ministri vanjskih poslova AL-a okupljeni u Dohi dali Siriji rok do nedjelje da izbjegne nove sankcije potpisujući protokol o slanju promatrača zaduženih da izvijeste o događajima na terenu.

Oštre sankcije

Prošlog mjeseca Muallem je rekao da će Sirija odbiti da potpiše sporazum o promatračima, jer njegov tekst ugrožava sirijski suverenitet.

Međunarodna zajednica želi da promatrači u Siriji nadgledaju snage predsjednika Bashara al-Assada, koje su optužene za kršenja ljudskih prava.

Ujedinjeni narodi (UN) su objavili da je broj žrtava u protestima protiv Assadove vlade prerastao 3.000.

AL je prošlog mjeseca uvela sankcije Siriji, koje uključuju prestanak finansijskih transakcija s Centralnom bankom Sirije, zabranu putovanja sirijskim liderima u arapske zemlje te zamrzavanje projekata arapskih zemalja u Siriji.

Evropska unija (EU) i SAD ranije su uvele sankcije Siriji, dok je Vijeće za ljudska prava UN-a rezolucijom “oštro osudilo dugotrajna, rasprostranjena i ozbiljna kršenja ljudskih prava i osnovnih sloboda od strane sirijskih vlasti”.

Sirijske snage bezbjednosti ubile su u ponedjeljak pet civila u provinciji Homs.

Dopisnica Al Jazeere Nisreen Al Shamayleh izvijestila je iz Jordana da je izvor iz AL-a kazao za Al Jazeeru da “iako pismo sadrži pozitivne informacije, ne govori da je sirijski odgovor izravna saglasnost”.

Sirijske snage bezbjednosti ubile su u ponedjeljak pet civila u provinciji Homs, dan nakon što je 30 osoba poginulo u nasilnom gušenju protesta u centralnom delu zemlje, saopćio je sirijski ured za ljudska prava u Londonu.

Širom zemlje je uhapšeno 50 studenata koji su učestvovali u demonstracijama, a u okršaju sa snagama bezbjednosti pobunjeni vojnici ubili su četiri bivša “brata po oružiju”, prenosi AFP.

Do eskalacije sukoba je došlo nakon što je ministar vanjskih poslova Sirije najavio da će Damask pozitivno odgovoriti na zahtjeve AL-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije