Političari spašavaju euro, građani ga sve manje žele

Pokret Occupy ispred znaka eura u Frankfurtu (EPA)

U vrijeme dok Nicolas Sarkozy i Angela Merkel pokušavaju pronaći rješenje izlaska iz krize u eurozoni, istraživanja u zemljama motor-pokretačima Evropske unije (EU) pokazuju da građani ne dijele optimizam svojih lidera.

Nakon što je postalo jasno da Nijemci sanjaju povratak njemačke marke, sada i Francuzi pokazuju žal za svojom starom valutom – frankom.

Kritika eura izraženija u Francuskoj nego u drugim zemljama.

List Le Mond objavio je istraživanje agencije Ipsos prema kojem više od jedne trećine francuskih glasača želi povratak na staru valutu, jer euro vide kao “hendikep” za ekonomiju svoje zemlje.

Očekivan stav

“Ovakav stav se očekivao od kada je počela kriza. Ideja sve više uzima maha sada kada 36 posto ljudi kaže da želi da Francuska napusti eurozonu”, rekao je zvaničnik Ipsosa Vinsent Duso.

On je dodao da je kritika eura izraženija u Francuskoj nego u drugim zemljama.

Isti izvor navodi da 45 posto glasača smatra da je euro hendikep za privredu njihove zemlje, u odnosu na 34 posto koji to vide kao beneficiju.

Većina glasača koja je rekla da želi da napusti euro pristalice su desničarskog Nacionalnog fronta, čiji je programski cilj ponovno uvođenje franka.

Da uvođenje eura nije bila dobra zamisao ocijenilo je čak 60 posto Nijemaca.

Više pripadnika radničke klase podržalo je povlačenje iz eurozone u odnosu na bolje plaćene i radnike administracije.

Da uvođenje eura nije bila dobra zamisao ocijenilo je čak 60 posto Nijemaca u istraživanju njemačkog sedmičnika Focus.


Protiv eura 60 posto Nijemaca [EPA]

Tri četvrtine Nijemaca misli da je njihova stara valuta, njemačka marka, bila stabilnija naspram stranih valuta nego što je to danas euro.

Ne žele ga ni Grci

Mogućnost povlačenja iz eurozone često se čuje u Grčkoj, gdje bi povratak staroj valuti pomogao ublažavanju mjera štednje.

Prema istraživanju u Holandiji, većina Holanđana vjeruje je zemlja trebala ostati pri svojoj staroj valuti.

Francusko Ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je da bi napuštanje eurozone bilo pogubno po zemlju, a list Figaro piše, pozivajući se na bankarske analitičare, da će Francuska imati umanjen bruto društveni proizvod (BDP) za 10 posto u naredne tri godine ako Francuska napusti euro.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO