Belgija dobila vladu nakon 540 dana krize

Novinar Koen Fillet nije se brijao od 12. januara protestirajući zbog neformiranja vlade (EPA)

Belgija je u ponedjeljak navečer dobila vladu nakon 540 dana od parlamentarnih izbora, što je dosad najdulja politička kriza u historiji te zemlje, javlja Hina.

Belgijski kralj Albert II imenovao je socijalista Elia di Rupa za premijera, koji je tako postao prvi frankofoni premijer nakon više od tri decenije.

Dosadašnji ministar finansija Didier Reynders postao je ministar vanjskih poslova, a njegov prethodnik na tom mjestu Steven Vanackere dobio je resor finansija.

Nova vlada ima 13 ministara i 6 državnih tajnika, dok je prethodna vlada Yvesa Leterma imala 15 ministara i sedam državnih tajnika.

Formiranje novih vlada poslije “tijesnih” rezultata izbora u mnogim zemljama je bilo dugotrajan proces, ali Belgija je apsolutni rekorder sa 18 mjeseci političkih pregovora.

Nesvakidašnji protest

To je iznerviralo radijskog novinara novinara Koena Filleta koji je još od 12. januara iz protesta odbijao obrijati bradu sve dok političari ne sastavili vladu. I u ponedjeljak je došao taj dan.

Sporazum je konačno potpisan u ponedjeljak, a Koen Fillet, koji je, inače, Flamanac, odlučio je da održi obećanje, pa se obrijao pred brojnim fotoreporterima.

Osamnaest mjeseci od pada vlade Yvesa Leterma i 540 dana nakon parlamentarnih izbora održanih 13. juna 2010., Belgija je napokon dobila vladu.

Osnovni uzrok krize je nesuglasica oko budućeg uređenja zemlje između većinskih Flamanaca na sjeveru zemlje i frankofonih Belgijanaca koji žive u južnoj pokrajini Valoniji i koji su većina u glavnom gradu Briselu.

Bogatija Flandrija želi što više samostalnosti, dok frankofoni Belgijanci žele očuvati jedinstvenu zemlju.

Nova vlada obećava najdublje reforme u državi posljednjih decenija i obavezuje se oporaviti financijsko stanje države.

Vlada mora zadovoljiti zahtjeve Flamanaca za daljnjim ustupanjem ovlasti belgijskim regijama, a možda će morati prepraviti proračun za koji ekonomisti tvrde da se temelji na previše optimističnim predviđanjima gospodarskog rasta.

Finansijski izazovi

Dogovor o proračunu je postignut tek nakon što je agencija za kreditni rejting Standard & Poor's snizila belgijski rejting na AA s AA+.

Financijska tržišta su dugom opterećenu Belgiju nagradila znatnim smanjenjem cijena njenih zajmova nakon postizanja dogovora o proračunu prošle sedmice.

Nova vlada mora provesti golemih 180 stranica dugi sporazum nakon što je već izgubila godinu i po od njenog četvorogodišneg mandata.

Premijer i članovi vlade će položiti zakletvu u utorak popodne, kaže se u saopćenju kraljevske palače.

Izvor: Agencije


Povezane

Kako živjeti bolje i imati viši standard, pitanja su koja najviše brinu jednog Belgijanca. Stranački nesporazumi uglavnom su rezervirani za Parlament, sve dok političari ne štete ekonomiji.  Ko više novca daje u zajedničku kesu i jeste glavni spor između bogatijeg sjevera – Flandrije i nešto siromašnije frankofone Valonije na jugu. Odsustvo zajedničkog političkog jezika flamanskih […]

Published On 01 Dec 2011

Ko više novca daje u zajedničku kesu je glavni spor između bogatijeg sjevera – Flandrije i nešto siromašnije frankofone Valonije na jugu, javio je iz Brisela reporter Al Jazeere Saša Delić.

Published On 01 Dec 2011
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO