Von Trierova „Melanholija“ najbolji evropski film

Evropske filmske nagrade svake godine dodjeljuje Europska filmska akademija i filmski profesionalci s cijelog kontinenta (EPA)

Film “Melanholija” danskog reditelja Larsa Von Triera proglašen je najboljim evropskim filmom u subotu navečer u Berlinu na 24. dodjeli nagrada Evropske filmske akademije.

Lars Von Trier nije bio prisutan na dodjeli u Berlinu. On je odlučio da neće javno nastupati nakon što je proljetos izbačen s festivala u Cannesu zbog pronacističkih izjava. Nagradu je u njegovo ime preuzela supruga.

Bier najbolja rediteljka

Von Trier je, međutim, izgubio u utrci za najboljeg reditelja. Pobijedila ga je sunarodnjakinja Susanne Bier za film “U boljem svijetu”, dobitnika ovogodišnjeg Oscara za najbolji film na stranom jeziku.

Najboljom glumicom proglašena je Tilda Swinton za ulogu u filmu “Moramo razgovarati o Kevinu”, a najboljim glumcem Colin Firth za “Kraljev govor”, koji je za istu ulogu već nagrađen Oscarom. “Kraljev govor” dobio je i europsku nagradu publike za najbolji film.

Nagradu za najbolji dokumentarac dobio je Wim Wnders za “Pinu”, a najboljim scenaristima proglašeni su Jean-Pierre i Luc Dardenne za “Dječaka s biciklom”.

Evropske filmske nagrade svake godine dodjeljuje Europska filmska akademija i filmski profesionalci s cijelog kontinenta.

Izvor: Agencije