Pobjeda islamista u prvom krugu egipatskih izbora

Na prvom krugu izbora glasalo 62 posto Egipćana (EPA)

Liste islamističkih stranaka, među kojim su Muslimanska braća, osvojile su 65 posto glasova u prvom krugu općih izbora u Egiptu, saopćio je Youssry Abdul Karim, glavni sekretar Visoke izborne komisije.

Prema zvaničnim podacima, izborne liste Muslimanske braće, salafističke stranke Al-Nour i umjerene stranke Wassat osvojile su 65,25 posto glasova u prvoj fazi izbora održanih nakon svrgavanja s vlasti bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka.

Šerijatski zakon

Muslimanska braća su osvojila 36,62 posto, Al-Nour 24,36 posto, a Wassat 4,27 posto glasova u prvom krugu glasanja organiziranom u jednoj trećini regija, među kojim su dva velika grada Kairo i Aleksandrija.

Egipatski blok, glavna liberalna koalicija, osvojila je 13,35 posto glasova. Liberali, podijeljeni u šest lista, osvojili su 29,39 posto glasova i veliki su gubitnici prvoga kruga izbora, kojima se odazvao velik broj stanovnika – 62 posto.

“Pozdravljamo izbor egipatskog naroda”, rekao je glasnogovornik Stranke slobode i pravde, političkog ogranka Muslimanskog bratstva, Ahmed Sobea.

“Za dobrobit Egipćana potrebno je da sve stranke zajedno sarađuju kako bi se izašlo iz krize”, rekao je za agencije, aludirajući na prijelazno razdoblje obilježeno nasiljem i političkim nesuglasicama.

Zamjenik šefa političkog krila ove organizacije Essam El-Arian izjavio je AP-u da Muslimanska braća nisu zainteresirana za nametanje islamskih vrijednosti u Egiptu, u kome živi značajna hrišćanska manjina i ostali koji ne žele da budu podvrgnuti strogim islamskim pravilima.

“Mi smo umjerena i poštena stranka. Želimo da primijenimo osnove šerijatskog zakona na pošten način koji uvažava ljudska i lična prava”, rekao je El-Arian.

Pisanja medija

Abdul Karim je za agenciju AFP izjavio da će Visoka izborna komisija objaviti broj mjesta koja je osvojila svaka stranka kada 10. januara budu završeni izbori za narodnu skupštinu u svim regijama.

Izborni ciklus se nastavlja od 29. januara do 11. marta s izborima za Šuru, gornji konsultativni dom.

U drugom krugu koji počinje u ponedjeljak, ovi islamistički pokreti će pokušati da poboljšaju uspjeh kako bi potvrdili svoju dominaciju u budućem parlamentu. 

Lokalna štampa je objavila da se Muslimanska braća pripremaju za tijesan duel s liberalima i salafistima.

“Drugi krug je prekinuo ‘medeni mjesec’ između Muslimanske braće i salafista”, piše dnevni list Al Ahbar.

“Prijatelji iz prvog kruga postali su neprijatelji u drugom krugu”, jedan je od naslova u ovom dnevnom listu, a aludira na borbu između kandidata Braće i kandidata salafističke Gama Islamije u Luksoru.

Muslimanska braća će se u kairskim općinama suočiti s liberalima.

Izvor: Agencije